U trendu

Prorok ili nešto drugo

Sigurno smo se svi mi bar jednom u životu zapitali kakva nas budućnost čeka, i to ne samo naša lična već i budućnost čitave ljudske zajednice. Ponovni potop, kataklizma prouzrokovana sudarom planeta ili nešto treće?
„Vizije“ su istorija Nostradamusovih proročanstava, dosad ostvarenih i onih koja bi tek trebalo da se ostvare. Njegove „Centurije“ pisane u 996 strofa sadrže predviđanja koja idu i do najsitnijih detalja. Međutim, te strofe su u „Centurijama“ razbacane bez ikakvog logičnog reda, bar se tako čini većini tumača njegovih misli, pa je običnom čitaocu vrlo teško da poveže početak s daljim tokom stvari.
Da bi zlo bilo još veće, „Centurije“ su pisane neodređeno, uvijene su u jezik sibilijanskih predskazanja i vrlo simbolične. Ako su neke vizije i lake za razumevanje, druge su u potpunosti neshvatljive, kao da su pisane za ljude s druge planete! Zatim, „Centurije“ su pisane na strarofrancuskom jeziku, to jest, na jeziku iz Nostradamusovog doba. Pored toga, „Centurije“ su pomešane i s rečima iz latinskog jezika i rečima i izrazima koje je sam Nostradamus izmislio.
Mnoga imena on je dao u obliku anagrama ili, da sve bude još teže i zamršenije – brojeva. Tako se, na primer, Pariz po Nostradamusu zove Ripaz, kralj Anri je Kiren, skakavac je avion, koji je pronađen oko 500 godina po njegovoj smrti. O rasprostranjenosti socijalizma u svetu govorio je kao o dobu u kojem će simbol biti crveno-zlatni znak srpa.
A na odgovor na pitanje da li je Nostradamus zaista i bio prorok izgleda da ćemo morati da sačekamo bar još neko vreme – bar dok se ne pronađe pravi način tumačenja njegovih „vizija“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.