U trendu

Prva je bila Kleopatra

Lep izgled je želja svake žene. U moderno doba ponuda sredstava za ulepšavanje je nepresušna. Tu su razni kozmetički preparati najrazličitijih kvaliteta i cena, šminka i kreme za negu lica i tela, dezodoransi koji efikasno otklanjaju neprijatne mirise, a oni koji žude za savršenstvom mogu da se doteruju i uz pomoć raznovrsnih tretmana u mnogobrojnim salonima lepote.

Lep izgled ipak nije samo želja devojaka i žena modernog doba. Lepota je bila preokupacija pripadnica lepšeg pola, i ne samo njih, vekovima unazad, praktično od početka stvaranja civilizacije. Ono što priroda nije učinila, uz nekoliko veštih pokreta i uz pomoć različitih preparata činile su žene pre više hiljada godina. Bojenje lica i tela veštačkim bojama pojavilo se veoma rano, ali u početku nije bilo u funkciji ulepšavanja, već je ta vrsta ukrašavanja bila namenjena isključivo u religijske svrhe.

U vekovima koji su usledili šminkanje postaje nezaobilazni ritual ženskog pola i dobija drugo značenje. Prvi zapis o korišćenju kozmetike datira iz doba drevnog Egipta. Naravno, tadašnji preparati za ulepšavanje drastično su se razlikovali od današnjih; korišćeno je ono što se moglo naći u prirodi, a što se pokazalo kao delotvorno u ukrašavanju lica i tela. Oko 3.750. godine pre naše ere egipatske žene su podvlačile oči zelenim malahitom i na taj način ih isticale, a obraze su bojile crvenim omerom. Posebnu pažnju Egipćanke su posvećivale obrvama. Na to ukazuju i mnogobrojni crteži toga i mlađeg doba na kojima su žene slikane sa jako istaknutim i naglašenim obrvama. Egipćanke su svoje obrve čupale, a zatim ih docrtavale tankim linijama.

Sačuvani podaci govore da je Neronova žena pravila masku za lice od mrvica hleba i mleka, dok su neke devojke mazale telo kremom od krede i sirćeta kako bi se oslobodile neprijatnih mirisa. Posle srednjeg veka, u kome gotovo da ne postoje pisani tragovi o korišćenju kozmetike, ona se ponovo pojavljuje u 18. veku. Ponovo su počele da se koriste specijalne olovke za crtanje obrva, rumenilo za obraze, preteča karmina, a žene sve češće koriste i veštačke trepavice. U Francuskoj toga doba pripadnice lepšeg pola osvaja novo čudo. To su parfemi, koji počinju masovno da se proizvode. Razvoj tehnologije učinio je svoje, pa je s vremenom tržište preplavljeno različitim sredstvima za ulepšavanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar