U trendu

Prvi direktan teretni voz iz Kine stigao u London

Prvi direktan teretni voz iz Kine u Britaniju stigao je danas u London, posle 18 dana putovanja i pređenih 11.999 kilometara, što, kako ocenjuje Rojters, predstavlja novu prekretnicu u naporima Kine da izgradi komercijalne veze širom Evrope i Azije.

Voz je pristigao u železničku stanicu Barking, u istočnom Londonu, nakon 18-dnevnog putovanja koje je počelo u kineskom gradu Jivu.

Prošao je kroz Kazahstan, Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Nemačku, Belgiju i Francusku, da bi na kraju prošao ispod Lamanša i ušao u Britaniju.

Natovaren sa 68 kontejnera, voz je prevezao uglavnom manju robu, kao što su razni artikli za domaćinstva, garderoba, tkanine, torbe i koferi, navodi britanska agencija.

Time je je London postao 15. evropski grad koji je uspostavio direktnu železničku vezu sa Kinom, nakon što je kineski premijer Si Đinping 2013. godine predstavio inicijativu „Jedan pojas, jedan put“.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da su odnosi sa Kinom i dalje od „zlatnog značaja“, jer nastoji da privuče milijarde dolara kineskih investicija u trenutku kada se Britanije sprema za izlazak iz Evropske unije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.