U trendu

Prvi SMS na svetu prodat na aukciji u Parizu za duplo manji iznos od očekivanog

Prvi SMS na svetu, kratka poruka u kojoj je pisalo „Srećan Božić“, prodat je u utorak na aukciji u Parizu za 107.000 evra, premda je aukcijska kuća Aguttes očekivala i dvostruko višu cenu, oko 200.000 evra.

Prva usluga kratkih poruka (Short Message Service ili SMS) ponuđena je u utorak na aukciji pariske aukcijske kuće Aguttes kao nezamenjivi token (NFT ili Non-fungible token), što znači da ima digitalni certifikat o autentičnosti i smatra se originalom.

NFT je poseban kriptografski generisani token koji koristi blokčejn tehnologiju za povezivanje s jedinstvenim digitalnim sredstvom koje se ne može replikovati.

Nepoznati kupac NFT-a, obezbeđenog blokčejn tehnologijom, sada je vlasnik prvog SMS-a iz 1992. godine. Reč je o kratkoj poruci koju je u decembru 1992. poslao Vodafoneov programer Nil Papwort. Uputio je kolegi koji je u tom trenutku bio na božićnoj zabavi kompanije.

Kompanija Vodafone, koja je SMS ponudila na aukciju, prihod planira da donira UN-ovoj agenciji za izbeglice.

SMS nije mrtav

Uprkos alternativama poput WhatsAppa i Fejsbukovog Messengera, Papvort i dalje veruje u budućnost SMS-a.

„SMS je proglašen mrtvim pre 20 godina, ali još uvek je ovdje – i biće tu i u budućnosti. Sledeće godine SMS će napuniti 30 godina, a nakon toga ćemo valjda slaviti i 40. rođendan“, rekao je 51-godišnji Papvort za DPA.

Potražnja za SMS-om je u zadnjih nekoliko godina manja jer su mnogi potrošači poruke počeli da razmenjuju putem raznih aplikacija. Ali Papvort smatra da te usluge ne odgovaraju svim korisnicima.

„Kad nekim prijateljima uputim poruku preko Messengera, najčešće mi odgovore tek za dve nedelje, a kad im pošaljem SMS, odgovore mi odmah“, rekao je Papvort.

Veruje da će kratke poruke (SMS) i u budućnosti biti važan način komunikacije među starijom populacijom i u zemljama sa slabom mrežnom infrastrukturom.

Devedesetih godina Papvort je radio u Engleskoj za Sema Group, IT kompaniju koja se bavila tehničkim uslugama i programiranjem za Vodafone.

„Osmislili smo za njih originalan sistem za razmenu tekstualnih poruka“, rekao je.

Danas živi u Kanadi i radi za drugu IT kompaniju u kojoj se više ne bavi telekomunikacijskim problemima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar