Prvi utisak

U poslovnoj karijeri dobar prvi utisak umnogome olakšava stvar. Specijalisti su izračunali da u prvih sedam sekundi razgovora s neznancem donosimo minimum 11 zaključaka: o izgledu, obrazovanju, kompetentnosti, političkim pogledima, nekim nepristojnim manirima i drugo. Šmrkanje je jedan od najgorih manira, pa makar vam to bila prva prehlada u 30 godina. Odaje utisak krajnje neozbiljnosti i nevaspitanja.
Za važan sastanak potrebno je da se obučete u potpunom skladu s ciljem sastanka, kao i sa svojim statusom. Na finansijske pregovore obično se odlazi u diskretnom, ali skupom odelu s kravatom. Plavo je svečano, ali dopustivo ako konkurišete za mesto nekog velikog šefa. Crno prepustite obezbeđenju i konobarima. Ako je susret neformalan, ali se događa na otvorenom, prigodno je svetlije odelo, i sako i pantalone različite boje. U inostranim kompjuterskim ili reklamnim kompanijama kravate nosi samo „sitna riba“ – mladi menadžeri ili sekretari. Da istaknete svoju kreativnost, a da pri tom ne skrenete s opšteprihvaćenog ukusa, možete obući odelo bez kravate ili tanak džemper sa „V“ izrezom ispod sakoa. Uz sve to podrazumevaju se blistavočiste cipele.
Nasmejte se u prvim trenucima susreta. Tako šaljete signal da imate lepe i zdrave zube, a što je još važnije, smeh otkriva samouverenost. Efekat se pojačava ako se pri tom glava malo zabaci unazad. Osmeh sa zatvorenim usnama je nedopustiv. Stručnjaci za mimiku i gestove kažu da odaje utisak nekakvog intriganta i neiskrene osobe.
Prvi susret s novim poslovnim partnerom nije trenutak za razmenu dubokih misli. Biće vremena za takve teme, a u tom trenutku ograničite se na jednostavnu i jasnu konverzaciju. Na plašite se da ćete ispasti banalni. Učinićete se sagovorniku kao predvidiva, jednostavna i bezopasna osoba, što on i treba da misli o vama.
Kada dođe kraj razgovora, bitno je kako ćete se oprostiti od sagovornika. Pozdravne fraze, a najbolje je njih tri-četiri, bez ponavljanja, moraju se vrteti oko reči „hvala“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.