Instagram profil krije mračne tajne svojih vlasnika (foto)

Ukoliko postavljate plave, tamne ili sive fotografije na Instagramu to bi mogao da bude znak da ste klinički depresivni, otkrilo je novo istraživanje.

Studija objavljena u „EPJ Dejta sajens džurnalu“ otkrila je da fotografije na Instagramu, koje su zamagljene ili zatamnjene ili one koje imaju slabiji intenziteta boja, mogu da otkriju da li se osoba bori sa mentalnim problemima.

View this post on Instagram

🍕

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

Autori studije, profesor Kris Denfort sa univerziteta u Vermontu i dr Endru G. Ris, koji radi kao inženjer mašinskog učenja u Silikonskoj dolini, pregledali su Instagram naloge i podatke 166 pojedinaca i otkrili su pouzdane markere (pokazivače) depresije.

„Statističke karakteristike su proračunate nakon analiziranja 43.950 fotografija sa Instagrama, na osnovu analize boja, metapodataka i algoritamske detekcije lica“, navodi se u izveštaju.

Koristeći sve metode studije, istraživači su u stanju da procene na kojim fotografijama se vide znaci depresije.

U obzir nisu uzimani naslovi i komentari, a na osnovu piksela svake fotografije su ustanovili da su tamnije, plavlje ili sivlje boje znaci depresije.

Metodologijom kojom su se služili su sa sigurnošću od 70 odsto identifikovali depresivne ljude.

Prema studiji, doktori medicine u proseku postave tačnu dijagnozu depresije u samo 50 odsto slučajeva.

Izračunato je da depresivni korisnica Instagrama postavljaju plave, tamne i sivlje fotografije, bez filtera. Te fotografije su imale malo „lajkova“, a u slučajevima kada je korišćen filter, uglavnom je to bila crno-bela boja.

Korisnici Instagrama koji nisu depresivni postavljaju fotografije koje su tople i osvetljene.

Rađena su i druga istraživanja koja su analizirala da li su društvene mreže odraz psihičkog stanja korisnika i da li je moguće utvrditi da li je neko depresivan na osnovu njihovih profila na mrežama.

Jedna studija je utvrdila da je moguće predvideti da li su majke sklone postporođajnoj depresiji na osnovu sadržaja koji dele na društvenim mrežama.

(Sputnjik)

3 komentara
  1. Anonimni

    Pogledati sliku prijatelja ,narocito u svetu gde se vidimo godisnje I nije tako losa stvar.Svakodnevno spavanje na drustvenim mrezama karakterise neispunjenost drugim aktivnostima,jednolican zivot I zivljenje tudjeg.Sve nas je nazalost vise takvih.

  2. penelopa

    osobe koje cesto prave selfije i to dele preko drustvenih mreza u stvari su bez samopouzdanja i traže potvrdu o svojoj vrednosti

  3. bambi

    Slikati se i nuditi drugima da to gledaju je za mene primitivizam i zaostalost u bilo kom pogledu.

Napišite komentar