U trendu

Put oko sveta

Istraživanje je jedan od temelja naprednog zapadnog društva. Međutim, najdalje do čega većina nas modernih ljudi stiže jeste, recimo, vožnja taksijem po velikom gradu ili let do nekog turističkog mesta. Neke od nas će i dalje podsticati radoznalost, a neki će jednostavno ostati tu gde jesu.
Ali ne i Zak Sanderland, 16-godišnji Amerikanac iz Los Anđelesa. Ovaj srednjoškolac, koji je inače i moreplovac, odlučio je 31. maja da podigne istraživanje na jedan viši nivo. Naime, on je rešio da pokuša da postane najmlađi moreplovac koji je ikada oplovio Zemljinu kuglu, i to brodićem s jednim jedrom. Da, dobro ste pročitali: oko sveta!
Njegov glas bio je miran, ali oči su mu bile širom otvorene dok je nabrajao neke od svojih destinacija: Solomonova ostrva, Australija, Papua Nova Gvineja, južna Afrika, ostrva Galapagos. "Idem da vidim svet", izjavio je smeškajući se hrabro uprkos zahtevnom zadatku koji ga očekuje. Zakova prva stanica su Maršalska ostrva u Mikroneziji. Njegov otac će ga tamo sačekati i pružiti mu moralnu podršku. Potom ide za Taravu, Kiribati; na Solomonska ostrva; za Darvin u Australiji; Kokos ostrva i preko Indijskog okeana do Mauricijusa, Durbana i Kejptauna u Južnoafričkoj Republici. Najveći izazov biće obilaženje oko Rta dobre nade.
Da, to je skoro ceo svet!
Zak je kupio svoj brod za 6.000 dolara koje je štedeo još otkad je bio mali. Ta cena je mnogo niža od prave cene broda, ali njegov otac je takođe proslavljeni jedriličar i upotrebio je svoje veze kako bi nabavio jeftiniji brod za Zaka. Za navigaciju i komunikaciju Sanderlandovi su bili u mogućnosti da nabave besplatni telefon, a troškove će platiti sponzori. Tako će Zak moći da razgovara sa svojim roditeljima iz bilo koje zemlje na svetu. I, da, na ovo putovanje nosiće i svoj domaći zadatak.
Kako je ovo 2008. godina, Sanderland će napraviti blog s ovog puta i postaviće ga na svoju stranu na internetu. Ovo je jedna od najneverovatnijih stvari koju je jedan 16-godišnjak ikada uradio, izuzev Aleksandra Velikog, koji je imao 14 godina kada je osvojio svet. Zato, srećno, Zak!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.