Putnici u avionu eksplodirale slušalice iz uredjaja na litijumsku bateriju

Australijske vlasti upozorile su danas na opasnost od upotrebe uredjaja na litijumske baterije na letovima posle incidenta u kome su se jednoj putnici zapalile slušalice.

Putnica je dremala na letu od Pekinga do Melburna 19. februara kada je probudio zvuk eksplozije, ona je zgrabila svoje slušalice i videla da iskre, da su se zapalile i da počinju da se tope.

„Želela sam da se okrenem i osetila sam kako mi gori lice“, rekla je ona u izjavi za Australijski biro za bezbednost saobraćaja (ATSB) koji vodi istragu o tom slučaju.

„Uhvatila sam lice i slušalice su mi se našle oko vrata. I dalje su gorele i ja sam ih zgrabila i bacila na zemlju, a iz njih su izlazile varnice i mali plamen“, rekla je ona.

Kabinsko osoblje je dotrčalo da joj pomogne i polilo slušalice vodom ali do tada su se baterije i okolna zaštita istopile i zalepile za pod.

Na snimcima vide vrat i lice putnice zatamnjeni od paljevine, i povrede na rukama.

Australijski biro je saopštio da su u preostalom delu leta putnici morali da trpe miris istopljene plastike, spaljene elektronike i izgorele kose.

Biro nije identifikovao aviokompaniju o kojoj je reč, i ocenio je da su litijumske baterije izgleda izazvale incident.

Biro je objavio spisak uputstava za bezbedno putovanje sa takvim baterijama uz upozorenje da raste mogućnost za incidente na letovima kako se povećava broj proizvoda koji koriste baterije.

Većina aviokompanija prošle godine zabranila je upotrebu telefona Samsung Galaksi Nout sedam na letovima zbog litijumske baterija koja je podložna eksplodiranju.

Baterije su izazivale pregrevanje nekih pametnih telefona koji su se zbog toga zapalili i istopili. Južnokorejska firma bila je primorana da povuče te telefone na svetskom nivou.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.