Rajska ptica

Strelicija ili, kako se još naziva, rajska ptica, jeste veoma atraktivna cvetna vrsta. Ima sabljaste listove koji dostižu i dva metra dužine.

Cvetna drška je snažna i dugačka, a na vrhu se nalazi veoma lep narandžasti cvet koji podseća na neobičnu pticu, po čemu je strelicija i dobila ime. Iz zelenog cvetnog omotača pojavljuju se cvetovi s narandžastim laticama i plavim „strelama“. Veoma su dugotrajni i u jednom omotaču nalazi se nekoliko cvetova koji izbijaju naizmenično, što povećava njihovu trajnost.

Strelicija cveta u zimskim mesecima, od novembra do proleća. Međutim, u staklenicima s temperaturnim režimima i suvljim tretmanom vreme njenog cvetanja reguliše se prema potrebi. Jedan bokor može dati oko 30 cvetova. Biljka je dugovečna i izvanredna je za stakleničku proizvodnju. Traži zemljište bogato hranljivim sastojcima, nešto teže. Treba obaviti i drenažu, jer joj je žilni sistem veoma osetljiv na stagnirajući deo vode.

Razmnožava se semenom, što traje veoma dugo, ili deljenjem bokora, što se najčešće primenjuje. Strelicija gajena u staklenicima bude veoma skupa u prodaji. Ova cvetna vrsta mogla bi da raste u većim enterijerima u kojima bi imala dovoljno vazduha i svetlosti, pa je šteta što nije više rasprostranjena vrsta. Zbog dekorativnosti i dugotrajnosti, preporučuje se za pravljenje aranžmana u sumornim zimskim mesecima, a u kombinaciji sa zimskim grančicama ili lepim četinarima strelicija izgleda veoma efektno.

Nisu potrebna više od tri cveta, a dovoljna je i samo jedna strelicija, malo mašte i odgovarajuća posuda da bi se napravila lepa ikebana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.