Raskošne suručice

Suručice čine veoma značajnu grupu žbunastih vrsta pogodnih za ozelenjavanje vrtova i gotovo svih drugih zelenih površina. Odlikuju se visokim dekorativnim vrednostima izraženim u opštem izgledu žbuna, zatim obliku lista, cveta i ploda, a naročito u širokom spektru svojih boja. Obilno cvetanje, čime se odlikuju, daje im veoma raskošan izgled koji u zelenom ambijentu vrta stvara specifične vizuelne efekte. Naročito dragocena osobina suručica je to što veoma dugo cvetaju, neke sve do u kasnu jesen, pa kompozicije u čijem se sastavu nalaze imaju znatne kolorističke vrednosti. Ta osobina značajna je i zbog toga što u drugoj polovini leta i jeseni ima veoma malo drugih žbunastih vrsta u cvetu. Njihovo prisustvo na zelenim površinama tada je praktično nezamenljivo.

Pored istaknutih dekorativnih vrednosti, suručice se odlikuju i skromnim zahtevima kad je reč o uslovima zemljišta. Mogu da se gaje i na siromašnom i suvom, a često i na vlažnom tlu. Otporne su na niske temperature i gradske uslove. Dobro se orezuju, lako podnose presađivanje i brzo rastu. Razmnožavaju se deljenjem žbuna, zatim položenicama, zelenim i zrelim reznicama i semenom. Baš zbog navedenih osobina sadnice suručice proizvode se u mnogim zemljama. Posebno su zanimljive: vanhutova suručica, oslad suručica, američka suručica, japanska suručica, vrboliska suručica, hibridna suručica i bumalda kripsa.

Ako se odlučite, na primer, za japansku suručicu, imaćete u vrtu veoma lep žbun koji izraste do jedan i po metar. Privlači pažnju interesantnim oblikom i bojom lišća – na vrhovima mladih grančica listovi su u proleće ružičastocrveni, a u jesen različito obojeni. Cvetovi su dekorativni, grupisani na vrhovima grančica, crveni, beli ili narandžasti. Cveta od juna do septembra. Hibridna suručica počinje da cveta u junu i cveta sve do oktobra. Ova suručica u prirodi se sreće u Kini i Japanu, ali je kao dekorativan žbun raširena i u mnogim drugim zemljama. Odlikuje se veoma lepim uspravnim držanjem i sitnim, belim cvetovima koji su grupisani u metličastim cvastima.

Bumalda kripsa je dekorativni, do 75 centimetara visok žbun. Odlikuje se lepim listovima koji su po obodu oštro dvostruko nazubljeni. Cvetovi su bele ili tamnoružičaste boje, grupisani na vrhovima grančica.

Da bi u potpunosti ispoljile svoje dekorativne vrednosti, sve pobrojane suručice moraju se stalno i pravilno negovati. Mere nege sastoje se u prehranjivanju, zalivanju i okopavanju, zatim u okresivanju krune, uklanjanju svih bolesnih i prestarelih izdanaka i delimičnom ili potpunom obnavljanju nadzemnog dela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.