U trendu

Raspevani orman

Klavir je i danas, baš kao i vekovima unazad, omiljeni instrument mnogobrojnih poklonika muzike. Uprkos činjenici da postoje i moderne varijante ovog popularnog instrumenta u vidu, na primer, sintisajzera, klavir, ili popularni pijano, sačuvao je popularnost koju je stekao od svog nastanka početkom osamnaestog veka.

Preteča pijana pojavila se na početku naše ere u drevnoj Persiji i svojim izgledom je donekle podsećala na modernu verziju klavira, iako je bila mnogo manja od današnjeg pijana. Ovi instrumenti stvarali su zvuke po gotovo istom principu kao i klavir pronađen 18 vekova kasnije. U drvenoj specijalno napravljenoj kutiji nalazile su se žice i čekić koji je udarao po njima kada bi se pritisle dirke.

Oko 1400. godine konstruisan je instrument koji je izgledom podsećao na ogroman uspravan plakar sa redom dirki. Funkcionisao je po istom principu kao i persijski, ali je proizvodio mnogo lepši zvuk. Ovaj instrument je tri veka kasnije dostigao vrhunac popularnosti. Prvi pijano nastao je 1709. godine, a izumeo ga je Bartolomeo Kristofori u Italiji. Ovaj instrument imao je četiri oktave, dakle, tri manje nego moderna verzija klavira, sa čekićima koji su udarali žice, a pokretani su dirkama, od kojih je svaka bila zadužena za određenu notu. Prvi pijano doživeo je mnogobrojne izmene dok nije stigao po zvuku i izgledu do današnje varijante klavira.

Na Američkom kontinentu pijano se pojavio 1774. godine u Filadelfiji. Konstruisao ga je Džon Brent. U godinama koje su usledile u Americi, baš kao i na najstarijem kontinentu, počele su da se otvaraju kompanije koje su sve masovnije proizvodile ovaj instrument.

Pijano se s vremenom menjao, kao i broj pedala koje su korišćene prilikom sviranja, pa je neko vreme ovaj instrument imao čak i pet ugrađenih pedala. Sviranje na ovakvom pijanu zaista je bilo izuzetno teško i zahtevalo je, pored muzičkog talenta, i izuzetnu koncentraciju. Današnje verzije klavira imaju dve pedale. Inače, pijano je manji od standardnog koncertnog klavira, koji bi zbog svoje ogromne veličine i težine izuzetno teško stao u sobu prosečne veličine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar