U trendu

Redak prizor: Snimljene dve hobotnice duginih boja (video)

Svet je pun neverovatnih i iznenađujućih stvorenja, a naročito okeani koji kriju neobična i tajanstvena bića. Neka od njih žive na takvim dubinama da vrlo retko imamo prilike da ih uopšte snimimo, a kamo li proučavamo.

Jedno od takvih retko viđenih podvodnih stvorenja je i hobotnica tremoctopus koja se na engleskom govornom području često naziva i “blanket octopus“ (hobotnica pokrivač) jer ima dugo, tanko i ravno telo koje izgleda poput pokrivača. Ove životinje provode svoje dane plivajući kroz Atlantski i Tihi okean, piše Animal channel, a prenosi Index.

Jedan ronilac je nedavno snimio dve takve hobotnice dok plivaju uz obalu Filipina. Objavio je snimku na Jutjubu, a video je ubrzo postao viralan.

Ova vrsta hobotnice spada u neke od najčudnijih parova u vodama naših okeana. Naime, razlika između veličina mužjaka i ženke je zapanjujuća, piše National Geographic.

Mužjaci su veličine oraha, znači nekoliko centimetara, dok ženke mogu biti velike i po nekoliko metara. Ženke su i mnogo deblje od svojih partnera, pa teže i 40.000 puta više od mužjaka.

Maleni mužjak odvaja svoj produžetak, odnosno nešto slično ruci, u kojem se nalazi sperma i daje je ženki koja je drži u šupljini svog plašta sve dok ne dođe do oplodnje. Ženka tada pripremi više od 100.000 jaja, uzima produžetak i posipa seme iznad njih.

Za razliku od mnogih drugih vrsta hobotnica, tremoctopus se nikada ne odmara na morskom dnu.

Takođe su prirodno imune na otrov modrog loptaša, odnosno portugalske galije koja spada u najotrovnija bića na svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.