Religiozni roboti

Velečasni Bob Wamsley, propovednik iz Džordžije, SAD ima jedinstven prilaz širenju Božje reči: njegovi saradnici u tom poslu su roboti. Skoro dve decenije on putuje zemljom sa automatizovanim „apostolima“, koji su njegovih ruku delo. Iako, duboko zašao u godine (73), velečasni smatra da je vreme za penziju i nada se da će naći naslednika koji će nastaviti dalje sa „mikročip“ ekipom.

Bob Wamsley ima 8 robota koji su kompjuterski kontrolisani, odnosno postoji program koji im „govori“ šta treba da rade. Jedan od robota nosi ime „Good News“ (Blagovest) i jedan je od ključnih članova „ekipe“. Visok oko 15-ak santimetara, izrađen od metala, ima zadatak otvaranja religioznog „šou-programa“. Na njemu je torba iz koje vadi 5 pilula različitih boja, od kojih svaka ima simbolično značenje(!?). Bela predstavlja Boga na nebu, crna greh, crvena krv Gospoda, zlatna Nebo i zelena istinu. Robot „Blagovest“ spušta pilule pred drugog metalnog „propovednika“ koji je visok oko 50 santimetara i koji pilule sakuplja i stavlja ih u svoju torbu. Zatim treći robot, još veći od prethodna dva, poziva svog „kolegu“ koji se nalazi u posedu pilula da ih vrati „metalcu“ koji je i započeo ovaj bizaran šou. Pošto je „stado“ (možda nisu potrebni navodnici) s pažnjom odgledalo „predstavu“, gospel-pevanje može da počne i doživi svoj vrhunac.

Velečasni je doživeo prosvetljenje u Diznilendu gde je video lutku-robota Abrahama Linkolna, koja je ponavljala reči slavnog američkog predsednika. „Ako to rade u Diznilendu i privlače masu, zašto to isto ne raditi i u crkvi!“, sinulo je velečasnom. Počeo je sa radom i uskoro je prvi robot bio spreman. Bio je to „Apostol Pavle“, držao je Bibliju u ruci, mogao da pokreće oči i „udove“ i priča publici o svom prosvetljenju koje se desilo na putu za Damask. Robot je bio veličine čoveka, napravljen uglavnom od sredstava iz donacija. Jedna žena je poklonila velečasnom veštačku ruku svog preminulog supruga i ona je iskorišćena za pravljenje robota!

Nadamo se (da li da se nadamo?) da će velečasni naći dostojnog naslednika, koji će nastaviti njegovu interesantnu misiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.