U trendu

Remek-delo iz đubreta

Remek-delo apstraktnog meksičkog slikara pronađeno je u đubretu u Njujorku! A da bi cela stvar bila još neverovatnija, sliku je pronašla žena koja malo poznaje modernu umetnost. Posle ovog pronalaska, slika je prodata za više od milion dolara.
Sliku pod originalnim nazivom Tres Personajes, što znači Tri čoveka, naslikao je Rufin Tamajo. Pronašla ju je 2003. godine Elizabeta Gibson, koja ju je primetila jednog jutra dok se šetala Menhetnom. Pronalazačica kaže da je sliku ponela sa sobom kući iako je nije baš najbolje razumela, ali je odmah znala da je vredna. Apstraktnu sliku naslikanu svetlim bojama kupio je za 1.049.000 dolara neimenovani privatni američki kolekcionar. A sve se to dogodilo gde drugde nego u „Sadebiju“ na aukciji latinoameričkih umetničkih dela.
Gibsonova je četiri godine pokušavala da pronađe neke informacije o slici do koje je došla na tako neverovatan način. I konačno je pronašla nešto na web strani „Antiques Roadshow“. Naime, tu je pročitala da se o njenoj slici govori na popularnom PBS programu, i to kao pronađenom remek-delu koje je ukradeno 1989. godine. Gibsonova je tako dobila 15.000 dolara nagrade za povraćaj Tri čoveka, ali će dobiti i procenat od prodaje slike.
Slika Tri čoveka naslikana je 1970. godine, a naručio ju je kolekcionar iz Hjustona, i to kao poklon za svoju ženu. Prodata je za 55.000 dolara na aukciji kod „Sadebija“ 1977. godine. Deset godina kasnije, kada se par selio u novu kuću, slika je ukradena.
Slikar Rufin Tamajo rođen je 1899. godine, a umro je 1991. godine. Njegovi rani slikarski radovi bili su slični radovima poznatog slikara murala 20. veka – Dijega Rivere. Tamajovi kasniji radovi puni su živih boja pomoću kojih je izražavao prirodu mesta Oaksaka u Meksiku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.