U trendu

Rešena velika misterija nestanka Amelije Erhart?

Prva žena pilot Amelija Erhart umrla je na udaljenom ostrvu u Južnom Pacifiku, mišljenje je istraživača koji već 22 godine pokušavaju da reše misteriju njenog nestanka, prenose svetski mediji.

Međunarodna grupa TIGHAR verovala je da su Erhart i njen navigator Fred Nunan sleteli na ostrvo Nikumaroro u Kiribatiju, ili blizu njega.

Trebalo je da slete na ostrvo Holand udaljeno od Nikumarora ok 630 kilometara, ali im je ponestalo goriva i morali su da odustanu od daljeg putovanja.

Nikumaroro, poznato i kao Ostrvo bašta je nenaseljeni atol u Tihom okeanu.

Tokom prezentovanja rezultata istrage, Rik Džilspaj iz TIGHAR-a, tvrdio je da je Erhart uputila više od 100 radio poziva upomoć između 2. i 6. jula 1937. od kojih su neki primljeni u Teksasu i Melburnu.

Erhart i Nunan napustili su Papuu Novu Gvineju 2. jula 1937. tokom pokušaja obilaska sveta duž ekvatorijalne rute. Četiri meseca od polaska na putovanje, više ih niko nije video ni čuo.

Džilspaj smatra da je Erhart prizemljila svoju Lockheed Electra na Nikumaroro sa malo goriva u rezervoaru, koje joj je omogućilo da šalje pozive upomoć.

Jedna osoba koja tvrdi da je čula njene pozive, tada je bila 16-godišnja devojčica koja je slušala radio u svojoj kući u Floridi. Tinejdžerka je opisala konfuzne pozive upomoć, među kojima je reč “Njujork” upotrebljena nekoliko puta.

U jednom od poslednjih poziva, Erhart je pominjala podizanje nivoa vode, što je Džilspaja navelo da pomisli da je avion delimično bio u vodi.

TIGHAR smatra da je Erhart bila povređena i da su ona i Nunan uspeli da prežive neko vreme na ostrvu jedući školjke, ribe i ptice i pijući kišnicu.

Grupa smatra da je slavna žena pilot umrla u kampu koji su sami napravili na jugoistoku ostrva i da je njen avion pao sa ivice grebena na kojoj se nalazio.

Ostrvo je istraženo više puta, ali ostaci aviona nisu pronađeni. Sledeća ekspedicija uključiće i podmornice, koje će pretražiti morsko dno.

Erhart je proglašena mrtvom 5. januara 1939, a u izveštaju se navodi da je “ostala bez goriva i pala u okean”.

Prema drugoj teoriji, Erhart je bila špijun i njen avion oborila je japanska vojska ili ju je zarobila i ubila nedugo pošto je sletela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.