Retki dijamanti i kraljevski nakit na aukciji u Ženevi

Retki dijamanti i nakit koji je pripadao aristokratiji, medju kojima i kolekcija bivše supruge milijardera Aga Kana, biće ponudjeni sledeće nedelje na aukciji u Ženevi, javila je agencija Frans pres.

Aukcijske kuće Sotbi i Kristi, koje tradicionalno organizuju prolećnu aukciju skupocenog nakita na obalama Ženevskog jezera, nadaju se novim aukcijskim rekordima, a glavna atrakcija biće plavi dijamant od 14,62 karata, poznat kao „Dijamant Openhajmer“, čija se vrednost kreće izmedju 38 i 45 miliona dolara.

Prema navodima kuće Kristi, to je najveći plavi dijamant koji se ikada pojavio na nekoj aukciji.

„Dijamant Openhajmer“ pripadao je britanskom draguljaru ser Filipu Openhajmeru, koji je preko svoje kompanije De Bers (De Beers) suvereno vladao svetskim tržištem dijamanata tokom 50-tih godina.

Vrednost tog dragulja prvobitno je procenjena izmedju 25 i 35 miliona dolara, ali su aukcijske kuće fiksirale njegovu cenu na 22 miliona dolara i dijamant je povučen iz prodaje.

Kuća Kristi, koja će u decembru obeležiti 250 godina postojanja, ponudiće u sredu 280 eksponata ukupne vrednosti od 113 miliona dolara.

Konkurentski aukcijski gigant Sotbi ponudiće 495 primeraka, čija je ukupna vrednost 140 miliona dolara.

Najvredniji medju njima biće ružičasti dijamant „Unique Pink“ od 15,38 karata, koji se nikada do sada nije pojavljivao na aukcijama.

Kuća Sotbi trenutno drži rekord najskupljeg dijamanta koji je ikada ponudjen na aukciji. To je plavi dijamant „Blue Moon of Josephine“, koji je prošle godine prodat magnatu iz Hongkonga za sumu od 48,4 miliona dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.