Robert De Niro otvorio 22. Sarajevo Film Festival

Američki glumac Robert De Niro otvorio je večeras 22. Sarajevo Film Festival restauriranom verzijom filma Martina Skorsezea iz 1976. „Taksista“, u kojem je igrao glavnu ulogu, i dobio „Srce Sarajeva“ – do sada prvu nagradu Festivala za životno delo.

Očekuje se da će tokom devet festivalskih dana na desetak mesta u Sarajevu oko 100.000 ljudi gledati neke od 223 filma iz 61 zemlje. Na kraju festivala biće proglašeni pobednici u sedam kategorija.

„Najpažljivije ću čuvati ovu nagradu, moje ‘Srce Sarajeva’ jer smatram da nema drugog grada u svetu koji je imao takvo srce u vreme toliko mnogo tragedije“, rekao je De Niro na svečanosti.

Festival je nastao tokom rata u BIH 1992-95. godine, kada je nekoliko entuzijasta u podrumu Akademije scenskih umetnosti organizovalo prikazivanje filmova do kojih su mogli doći, da bi gradjanima pod opsadom koliko-toliko vratili osećaj normalnog života.

De Niro je Sarajevski festival uporedio sa američkim Festivalom Trajbeka čiji je on suosnivač.

Sarajevo Film Festival je „rodjen u mračna i opasna vremena, da bi, slaveći umetnost i humanost, bio protivteža ratnom kasapljenju“, rekao je De Niro. „Šest godina kasnije, 11. septembra 2001, moja njujorška četvrt je bila napadnuta, i mi smo pokrenuli Filmski festival Trajbeka kao gest nade, izdržljivosti i otpora“, rekao je on.

U čast prikazivanja filma „Taksista“ stotine sarajevskih vozača taksija su danas na svoja vozila stavile fotografije Roberta De Nira.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.