Rojters o sporenju oko mesta za urnu Nikole Tesle

Sporenjem oko toga gde treba da bude smeštena urna Nikole Tesle, srpsko-američkog naučnika i jednog od najvećih svetskih pronalazača, koja se od dopremanja u Beograd nalazi u Muzeju koji nosi njegovo ime, bavi se danas i britanska agencija Rojters.

Agencija podseća da se pepeo čoveka koji je razvio, izmedu ostalog, sistem naizmenične struje, danas čuva u urni zlatne boje i da Srpska pravoslavna crkva traži da se ona premesti u hram Svetog Save na Vračaru, što je, kako se navodi, za Muzej neprihvatljivo.

Podseća se da su roditelji Nikole Tesle Srbi, da je rođen 1856. godine u mestu Smiljani, koje se nalazi na sadašnjoj teritoriji Hrvatske te da je preminuo u Njujorku 1943. godine odakle je njegov pepeo kasnije dopremljen u Beograd.

„Iako je Tesla radio i većinu uspeha postigao u SAD-u, on se u Srbiji tretira kao nacionalni heroj. Tesla je razvio električni motor, postavio osnove funkcionisanja radara i x-rendgenskih zraka. Američki magnat i inženjer, Elon Musk, je u čast ovih pronalazaka, električni automobil nazvao “Tesla“, piše Rojters.

Sveštenik hrama Svetog Save, jednog od najvećih na Balkanu, Radivoje Panić nema dilemu da Muzej Nikole Tesle treba da postoji, ali a posmrtni ostaci ne treba da stoje, kako kaže, u ćošku gde ih niko ne primećuje.

U hramu bi bili smešteni tako da ih svi vide“, rekao je Panić za Rojters.

Agencija je prenela i saopštenje crkve u kojem se poziva na premeštanje Teslinog pepela u hram Svetog Save.

„Srpska pravoslavna crkva je bila sveprisutna u životu i delima Nikole Tesle“, navodi se u saopštenju.

Rojters piše da je u Srbiji došlo do oprečnih mišljenja po ovom pitanju.

„Tesla je bio naučnik čiji ostaci ne pripadaju nikakvoj crkvi. Nije bio ni antički kralj, niti svetac. Bio je naučnik „, izjavio je pozorišni reditelj Gorčin Stojanović za kojeg britanska agencija piše da je „vodeći glas kampanje onih koji smatraju da Teslin pepo ne treba prenositi u hram Svetog Save“.

Muzej Nikola Tesla je poslao saopštenje novinskoj agenciji u kome se navodi da „nisu zvanično obavešteni o predlogu izmeštanja urne sa pepelom u adekvatnu državnu instituciju“.

Neki, kako se navodi, ovaj spor vide kao mogućnost za zaradu, pa Rojters s tim u vezi citira tvit Nebojše Krstića da je „spor izmedu muzeja i Srpske pravoslavna crkve u vezi sa urnom, samo borba za turiste“.

„Njih nije briga za Teslu niti njegovu poslednju želju“ preneo je Rojters Krstića sa Tvitera i podsetili da je on bio savetnik bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.