Rok zvezda Rod Stjuard obelodanio jednu svoju 'zaraznu' tajnu strast

Britanska rok-zvezda Rod Stjuart, poznat po hrapavom glasu i plavoj kosi, obelodanio je jednu svoju „zaraznu“ strast koju je decenijama držao u tajnosti: izradu maketa železnice.

U intervjuu za „Railway Modeller“ (Modelar železnice) Stjuart je rekao da poslednje 23 godine „od nule“ gradi izmišljeni američki grad i njegov transportni sistem čiji su impresivni snimci objavljeni u decembarskom broju tog specijalizovanog časopisa.

„Kada počnem nešto toliko kreativno, dajem svojih 110 odsto“, rekao je Stjuart.

Bivša pevač grupe „Fejsis“ (Faces), poznat po pesmama „Maggie May“ i „You wear it well“, počeo je svoj ambiciozni tajni projekat neposredno pošto je izgradio kuću u Los Angelesu početkom devedesetih.

Neboderi, skladišta, brda i pruge, stanice i tuneli – sve to je napravio na svom tavanu, u sobi koju je rezervisao za maketu pravog gradskog pejsaža, isloženog spektakularno.

„Ne volim da pozadina bude prazna, ona uništava iluziju“, rekao je Stjuart, sada 74-godišnjak. Dodao je da je „do sada završio izgradnju više zgrada i ulica nego pruga“.

Smatra da je manje entuzijasta za vozove nego za jednu vrstu pejsažne umetnosti. „Ne mogu da napravim razliku između Nijagare i Hadsona“, našalio se, pomenuvši američke modele vozova. „Volim pejsaž“ i „pazim na svaki detalj“.

Strast Roda Stjuarta seže u njegovo detinjstvo, u doba porodičnih odmora na južnoj obali Engleske, u primorskom letovalištu Bognor Ridžis. Seća se da je video „neverovatni model u izlogu“ specijalizovane prodavnice.

Tokom svojih turneja kao muzičar rezervisao je u hotelima po jednu dodatnu sobu za svoje makete.

Stjuart nije jedina zvezda koja ima tu strast. Kao zaljubljenici u modele železnice su primećeni i producent Volt Dizni, pevač Nil Jang, Frenk Sinatra i pevač grupe „The Who“ Rodžer Daltri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.