Rumuni saznali da je Drakula rođen u Americi

Početkom ove godine, rumunska vlada i Ministarstvo turizma su obznanili planove za građenje tematskog parka, posvećenog Drakuli. U želji da ojačaju svoju slabu ekonomiju, planirali su da godišnje privuku oko milion turista, koji će u blagajnama ostaviti oko 20 miliona dolara. Ipak, nedavno su naši susedi saznali da je najpoznatiji Rumun – američki proizvod.

Malo pošto su na tematskom parku počeli da rade, Rumunima je stiglo pismo od kompanije Universal Studios, koja je između 1930. i 1960. godine snimila 7 filmova o grofu Drakuli, inspirisana romanom Brema Stokera. Upravo je u holivudskim studijima i osmišljen izgled zastrašujućeg lika, uključujući i detalje poput crnog ogrtača, samrtno blede boje kože i oštrih očnjaka. „Universal Studios“ nema ništa protiv izgradnje parka, ali zahteva plaćanje autorskih prava na korišćenje njihovog lika.

Novi momenat bi mogao da smanji, skoro izvesno, dobru zaradu. Oko 250.000 turista svake godine poseti zamak Vlada Tepeša, istorijskog lika koji je bio inspiracija Bremu Stokeru, a zabavni park, u kome bi se nalazio i istraživački centar, bi sigurno privukao još veći broj posetilaca iz čitavog sveta. Kako će rumunska vlada rešiti problem ostaje da se vidi. Verovatno bi mogla da izbegne plaćanje autorskih prava, ako bi svom Drakuli podarila novi izgled. Ali, pitanje je da li bi bilo onih koji bi poželeli da vide grofa koji nema ogrtač, dugačke zube i koji, umesto bledih i upalih, ima rumene obraze.

Srodne teme:

  • Dracula Land – buduća turistička trakcija
  • Drakula muku muči sa neonacisitima

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.