U trendu

Rumunski penzioner rođen u logoru, Hitler ga krstio – po njemu i dobio ime

Rumunski penzioner Adolf Ernst Štadler tvrdi da je kumče Adolfa Hitlera. Kako navodi, Hitler ga je krstio u logoru tokom Drugog svetskog rata, prenose mediji u regionu.

Sedamdesetsedmogodišnji Štadler, koji živi u selu Vojevodeasa u rumunskom okrugu Sučava, priča da je Hitler bio njegov kum, ali tek onda kada je dobio nemačko državljanstvo, pronašao je dokaz.

On tvrdi da je bio prva beba rođena u specijalnom logoru u kome su bili Nemci u Hohenšvanguu, u blizini nemačke granice sa Austrijom.

– Moja porodica je iz Vojevodeasa odvedena u Nemačku, jer su moji roditelji bili Nemci – rekao je Ernst lokalnim novinama.

– Odveli su ih u logor u Hohenšvanguu, a oca su Nemci regrutovali.

On dodaje da je Hitler tada obećao da će krstiti prvu bebu koja se rodi u tom logoru.

– Majka mi je rekla da je Hitler bio moj kum, pa zato nosim ime Adolf. Takođe mi je ispričala da me je diktator držao u naručju tokom ceremonije i da je njegovo rođenje upisano zlatnim slovima, a dokument je potpisao Hitler. Diktator je također dao nešto novca mojoj majci kao poklon, obećavši joj da će se brinuti o meni“.

Kada se rat završio, Ernst se sa svojom majkom vratio u Rumuniju. Kasnije je saznao da mu je otac preživeo rat i da živi u Nemačkoj. Nakon što se sastao sa njim, dobio je nemačko državljanstvo.

Tada je, pretražujući nemačke arhive, pronašao dokument koji dokazuje da je rođen u Hohenšvanguu 25. aprila 1941. godine. Prethodno je mislio da je taj dokaz spalila njegova majka kada ih je vojska SSSR-a napala sa istoka.

– Bojala se da bi Rusi mogli da nas povrede. Pretpostavljam da su mogli da nas ubiju. Kada je vadila kasnije dokumente, nije spominjala ime Adolf, već samo Ernst, iz istog razloga“.

Uprkos poreklu i nemačkom državljanstvu, Ernst je rešio da ostane u Rumuniji, jer je ta zemlja njegov dom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.