Rusi izgledaju kao deca: Ova nacija pije najviše alkohola na planeti

Po podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), Litavci piju najviše na svetu. S godišnjom konzumacijom od 18,2 litre čistog alkohola po glavi stanovnika nadmašili su čak i notorne Ruse i Beloruse.

„Za to je uglavnom kriv litvanski pesimizam“, kaže jedan psiholog. „Nije ovde život toliko loš, ali takav nam je karakter, tugu utapamo u alkoholu“.

Vlada, opterećena visokom društvenom cenom alkoholizma, tome pokušava stati na kraj zabranom reklamiranja alkoholnih pića i visokim porezima i trošarinama. Borba protiv alkoholizma jedno je od ključnih predizbornih obećanja koje je seljačko-zelenu koaliciju prošle godine iznenađujuće dovelo na vlast. Još 1998. vlada je usvojila strategiju kojom je nameravala da smanji konzumaciju alkohola za 25 posto.

U stvarnosti, konzumacija je do danas porasla za 130 posto. Nedavno je usvojen zakon kojim se prag za legalnu konzumaciju alkohola podiže s 18 na 20 godina. Hoće li ta mera uroditi plodom ostaje da se vidi.

Dvareckas je prestao da pije zahvaljujući programu u 12 koraka, sličnom onom kakvim se koriste Anonimni alkoholičari u Sjedinjenim Državama uz podršku prijatelja i porodice.

Želeći preneti ono što je naučio, osnovao je 2009. program „As Esu“ (Ja sam, na litavskom) koji je kombinacija grupnih sastanaka, molitve, terapije.

U Litvaniji su 2015. godine 732 osobe, uglavnom muškaraci, umrli od opijanja. Još 76 ljudi na drumu su ubili pijani vozači. To su zapanjujući podaci za zemlju od samo 2,8 miliona stanovnika. Zato i ne čudi što za oca Dvareckasa postojeći zakoni nisu dovoljno strogi.

„Zašto još uvek u prodavnicama moram proći pokraj polica s alkoholom pre nego što dođem do mlečnih proizvoda?“. Drugi dodaju da su osim zakonskih restrikcija za ublažavanje problema alkoholizma potrebni i drugi oblici pomoći.

Medicinska pomoć za ovisnike o alkoholu u Litvaniji je i dalje retka, nužni lekovi nisu na popisu onih koje financira država, a u celoj državi postoji samo pet centara za rehabilitaciju ovisnika, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.