Ruska podmornica nađena na dnu mora u Švedskoj iz 1916.

Olupina mini-podmornice koju su juče otkrili ronioci u švedskim teritorijalnim vodama najverovatnije je ruska podmornica koja je potonula 1916. posle sudara, saopštila je danas švedska vojska.

„Najverovatnije se radi o ruskoj podmornici ‘som’ koja je potonula posle sudara sa švedskim brodom 1916. godine, za vreme Prvog svetskog rata i pre ruske revolucije“, navela je švedska vojska u saopštenju posle analiziranja snimaka podmornicice koju joj je dostavila specijalna grupa lovaca na blago Oušen Iks Tim (Ocean X Team), koji su pronašli plovilo.

Kako se dodaje, struktura podmornice i njeno ime koje je vidljivo na video snimku potvrđuju tu analizu.

Isti izvor je naveo da bi trebalo napraviti i tehničku analizu da bi se potpuno potvrdilo o kakvoj podmornici je reč, mada je navedeno da se smatra da takva analiza nije neophodna.

Ronioci švedske grupe „Ocean X Team“ juče su saopštili da su rusku mini-podmornicu našli na morskom dnu u švedskim teritorijalnim vodama, što je izazvalo pravu medijsku senzaciju i spekulcije da li se radi o misterioznoj podmornici koja se pojavila kod Švedske pre devet meseci.

Švedska je u oktobru prošle godine nedelju dana u Baltičkom moru tragala za podmornicom za koju se sumnjalo da je ruska. Tada su švedske vlasti objavile da je u švedske teritorijalne vode ušla podmornica manje veličine, ali nisu mogle da utvrde iz koje je zemlje. Rusija je demantovala sve tvrdnje da se radi o njenoj podmonici.

Jedan od ronilaca Piter Linberg rekao je juče da ne veruju da ovaj nalaz ima veze s tom prošlogodišnjom potragom.

Dnevni list Dagens Niheter naveo je danas da je otkrivena podmornica sagrađena 1904. u Vladivostoku i da je bila je deo ruske flote u Baltičkom moru 1915. godine. Mesto gde se nalazi bilo je poznato od jula 2014. godine, navodi list.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.