Ružičasta pretnja

Ružičasti pobunjenik slavi imidž dečje nezrelosti, zabave i američkog načina života. Podseća na detinjstvo i doba kada ste njome izluđivali svoje profesore na časovima.

U prodavnici slatkiša „Dilans kendi bar“ na Menhetnu, u Njujorku, nedavno je obeležena 75-godišnjica žvakaće gume. Sve je proteklo uz mnogo balona, slatkiša i, naravno, žvakaćih guma.

Na veliko zadovoljstvo dece i zubara, nju je 1928. godine izumeo Volter Dajmer, računovođa iz Filadelfije. Nazvao ju je Dubble Bubble; bila je laka za žvakanje i moderne ružičaste boje, a za komercijalizaciju se pobrinula kompanija „Flir gam kompani“. Prve dabl babl žvake pojavile su se u prodaji 1937. godine. Vreme je prolazilo, ali je ime proizvoda ostalo isto, iako je od 1998. godine ono vlasništvo kanadske firme „Konkord Konfeksen“, koja prodaje dabl babl u 62 zemlje širom sveta uz godišnju zaradu veću od 100 miliona dolara.

Žvakaća guma se pravi od jednostavnih sastojaka: šećera, dekstroze i sirupa. Međutim, uticaj koji je ona ostavila na društvo nije tako jednostavan. Ona je bila prava prilika koja je omogućila da se na dozvoljen način možemo igrati svojom hranom. Ipak, žvaka ima i drugu stranu. To nije samo slatkiš već i igračka. Od nje možete praviti balone raznih veličina, a u pakovanjima nekih žvaka nalaze se i stripovi ili sličice za skupljanje. Šta možete još poželeti?

Danas je ima raznih boja, oblika i ukusa, sa šećerom ili bez njega. Postoje čak i one koje će koristiti vašim zubima i koje preporučuju stomatolozi. Ne postoji verovatno niko ko ne voli žvake, ali i da pravi balone od njih. Međutim, kada porastete, to može biti malo komplikovanije, naročito ako budete imali bradu ili brkove. Ukratko, oduvek je predstavljala simbol dece, tinejdžera i pobunjenika. Srećan rođendan, ti divna pretnjo društvu!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.