U trendu

Samo je Snežana bila crnka

U svim bajkama o princezama, osim one o Snežani, devojke imaju zlatnožute uvojke koji im padaju niz leđa, sve su dobre, mile, nežne i saosećajne. Zbog svoje naivnosti upadaju u nevolje iz kojih ih spasava hrabri muškarac. Naravno, reč je o stereotipu poput onog o rasejanom profesoru ili maminoj mazi. Kada se kaže plavuša, misli se na fizičku privlačnost, prirodnu neobdarenost intelektom, detinju zahtevnost, ali i naivnost.

Sve to nema uporište u nauci. U nekim istraživanjima pominju se podaci koji govore da se muškarci najčešće žene crnkama, ali da bi za ljubavnicu najradije imali plavušu, prirodnu ili ofarbanu, svejedno. Nažalost, plavuša, onih prirodnih, sve je manje, pa će proizvođači plave farbe imati sve više posla.

Naime, grupa nemačkih genetičara tvrdi da kroz 200 godina na zemaljskoj kugli više neće biti prirodnih plavuša, a da će poslednja blondi biti žiteljka Finske. Međutim, profesor dr Džonatan Ris smatra da će učestalost rađanja plavuša možda opadati, ali da one nikada neće iščeznuti. On se, doduše, slaže da već sada sve manje ljudi ima gen zadužen za rađanje plavuša, zbog čega preti opasnost da one postanu još ređe. Po mišljenju ovog stručnjaka, novorođeno dete će imati plavu kosu samo pod uslovom da pomenuti gen poseduju babe i dede po liniji oba roditelja.

Postoje i istraživači koji tvrde da su glavni krivci za postepeni nestanak prirodnih plavuša njihove tamnokose rivalke. Tvrdi se, naime, da su muškarcima mnogo privlačnije veštačke od prirodnih plavuša, pa ih češće biraju za partnerke. Tako se gen s vremenom gubi, pa je prirodnih plavuša sve manje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.