U trendu

Samo jednom cveta

Vrstu Aeonium tabuliforme stručnjaci smatraju najzanimljivijom među svim eonijumima. Lisne rozete bez stabla ravne su poput tanjira. Zbog toga mnogo bolje uspeva u plitkoj posudi nego u cvetnom lončiću. Tanjirasti eonijum potiče s Kanarskih ostrva. Po kamenitim obroncima i u pukotinama stena raste u velikom broju. Lisna rozeta mu je ravna poput tanjira. Mesnati listići čvrsto priljubljeni jedan preko drugog oblikuju lep, pravilan uzorak s naglašenim spoljnim rubom, zavrnutim poput trepavica. Posle godinu-dve dana, iz sredine biljke izrastaju cvetne stabljike duge oko pola metra i bujno se granaju. Cvetovi svetložute boje pojavljuju se u julu i avgustu. Nakon cvetanja, biljka vene, ali lisnim reznicama ili setvom semena mogu se uzgajati nove biljke.
Svi eonijumi vole direktno sunce, ali ipak pripazite da ne budu u blizini pregrejanih staklenih površina okrenutih ka jugu. Zato je u popodnevnim satima lagano zasenčite. Leti biljku iznesite na otvoreno, ali natkriveno mesto, zaštićeno od kiše. Prezimljava na temperaturi od 10 do 12 stepeni. Ovu vrstu eonijuma najbolje je zalivati u podložak jer, pošto se voda vrlo često zadržava na gusto položenom lišću, postoji velika opasnost od truljenja. Svu vodu koja ostane nakon 15 minuta po zalivanju izlijte iz podloška. U proleće i jesen prihranjujte je svake druge nedelje.
Iako nisu sve bromelije prikladne za držanje u sobi, ova sivolisna ehmeja može se preporučiti. To je izrazito dekorativna biljka koja divno cveta. Iz listova strukture levka štrči ružičasti cvet. Ova bromelija je naročito pogodna za tople sobe, jer dobro podnosi suvi vazduh.
Cveta samo jednom, ali zbog dekorativnih listova još dugo posle toga ostaje lepa. Nakon cvetanja, razvijaju se mladi izboji na podnožju biljke. Kada dostignu dužinu od 15 cm, izvade se oprezno zajedno s korenjem i dalje se samostalno uzgajaju.
Ehmeja ne podnosi promaju, a zimi je treba držati suvom i ne đubriti. Voli svakodnevno prskanje listova mlakom vodom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.