U trendu

Samo joj još perje fali

Kraljevska strelicija dobila je ime po kraljici Šarloti od Maklemburg-Strelica, supruzi engleskog kralja Džordža Trećeg.
Ova izuzetno lepa egzotična vrsta, koja raste uz obale suptropske oblasti južne Afrike, donesena je u Evropu još davne 1773. godine. Zbog neobične forme cveta i kombinacije boja zovu je i rajska ptica. Strelicija ima veoma egzotičan izgled, što je čini veoma dekorativnom. Na vrhu cvetne drške, koja može da bude duga i do jednog metra, nalaze se cvasti sastavljene od šest do osam cvetova. Cvetovi se otvaraju postepeno, jedan za drugim, a izgledaju veoma interesantno. Tri čašična listića su intenzivne oranž-žute boje. Dve duže latice, najčešće srasle u osnovi, imaju blistavu tamnoplavu boju i raširene su nadole u obliku krila.
Pored cveta, velikoj dekorativnosti ove biljke doprinosi i sivozeleni list na dugačkoj dršci. Sama liska je okruglasto-lancetasta, dužine 20 do 50 centimetara, s izraženom nervaturom. Listovi su talasasto naborani po obodu. Najviše podsećaju na list banane. Rajska ptica spada među najcenjenije cveće koje krasi vaze. S obzirom na dimenzije, podesna je za velike cvetne posude, u kojima predstavlja pravi ukras enterijera. Poklanja se samo jedan cvet, koji je izuzetno dekorativan i bez lista, a s listom izgleda zaista nestvarno. Pored toga, rajska ptica je posebno cenjena u gajenju rezanog cveća i zbog dužine trajanja cveta jer u vazi može lepo izgledati čak i 20 dana.
Svima onima koji bi hteli da pokušaju da je gaje trebalo bi reći sledeće: razmnožava se korenovim reznicama i semenom. Seme niče nakon šest meseci, a biljke dobijene iz njega cvetaju posle pet godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.