U trendu

Samo retki znaju za ovaj izraz: Ako niste gladni- siti ste! A, šta ste ako niste žedni?

Mnoge stvari u životu uzimamo “zdravo za gotovo”, a na neke, očigledne, stvari i ne obraćamo pažnju. Pre izvesnog vremena povela se rasprava o tome šta je suprotno od izraza žedan. Mnogi su odgovarali da je to “napojen”, međutim, verovali ili ne, naš jezik zaista ima izraz za to stanje.

Dakle, da li znate koji je antonim prideva žedan? Da podsetimo, antonimi su reči suprotnog značenja. Antonimi mogu biti imenice, glagoli, pridevi, prilozi i predlozi. Pojam „antonim” je grčkog porekla i potiče od reči antónymon, odnosno od reči antí (protiv; suprotan) i ónyma (ime).

Iako mnogi nisu čuli za ove izraze, ali u našem jeziku se javljaju čak dva antonima za ovaj pridev: gasan ili tažan. Većina verovatno nije ni čula za ove reči jer se, prosto ne koriste u svakodnevnom govoru. A, iskreno, mnogo je lakše reći nisam žedan, nego se baviti traženjem antonima.

Dakle veliki rečnik Matice srpske beleži pridev tažan, a evo i kako je izveden. Naime, pridev tažan izveden je iz nesvršenog glagola tažiti – ublažavati, utoljavati; stišavati, umirivati (glad, žeđ)

Ovaj pridev se još i koristi, doduše retko, ali pridev gasan skoro nikad. Glagol gasiti u svom sekundarnom, figurativnom značenju nudi objašnjenje – gasiti žeđ, utoljavati žeđ. Utoljiv – utaživ.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar