Samo za avanturiste

Camel Trophy počeo je 1980. godine s tri nemačka tima koji su vozili džipove duž autoputa Transamazonica od mesta Belem (Belem) do Santarema (Santarem) u Brazilu. Planiran kao promotivni događaj, Camel Trophy zainteresovao je sve koji su videli tu prvu turu. Slični događaji održavali su se svake godine sve do 1998. Poslednji Camel Trophy održan je 2000. godine.
Od svojih skromnih početaka Camel Trophy je izrastao u najpoznatiji događaj te vrste na svetu. Bila je to jedinstvena kombinacija avanture, ekspedicije i nadmetanja. Stvorio je i poznatu marku, inspirisanu jakim duhom koji su pokazali oni koji su učestvovali u tim događajima.
Camel Trophy je često prkosio definiciji. Direktor ovih događaja, Ijan Čepmen (Iain Chapman), opisao ga je ovako: „Kako se događaj razvijao, hiljade potencijalih kandidata su se prijavljivale svake godine. Svaka zemlja imala je obavezu da smanji broj nacionalnih prijava do finalne liste od četvorice u timu. To se dešavalo putem regionalnih i nacionalnih selekcija koje su trajale od jednog do nedelju dana. Četvorica finalista iz svake zemlje učesnice zajedno su učestvovali u finalnoj internacionalnoj selekciji, nedelju dana intenzivnih fizičkih i mentalnih vežbi koje su organizovali eksperti, kako bi se odlučilo koja dva nacionalna predstavnika treba da učesvuju u čuvenom takmičenju.
Camel Trophy nije bio ni trka ni reli, već pre svega avanturistička ekspedicija. Uključivao je i elemente takmičenja pošto su timovi mogli da testiraju svoja vozila, svoje vozačke i mehaničarske sposobnosti, izdržljivost, hrabrost, čvrstinu protiv svega najgoreg što priroda može da pruži. Glavni naglasak ovog događaja bio je više na testiranju ljudske izdržljivosti i mogućnosti adaptacije nego na samom takmičenju. Svi učesnici su bili amateri i javnosti nepoznate osobe preko 21 godine starosti. Morali su da poseduju fizičku kondiciju, zdrav razum i avanturistički duh.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.