Samo za „Dž“

Jedno od večitih pitanja svih turista je kako se provući za što manje novca kroz muzeje, galerije i slične kulturne institucije. Evo jednog predloga.

U zemljama istočne Evrope, gde postoje dve tarife – za domaće i strane turiste, pokušajte da objasnite da ste iz „bratske“ i siromašne zemlje. Tako će vam, na primer, Rusi, Ukrajinci i Rumuni, kao i mnogi njima slični narodi, vrlo rado izaći u susret i izdati vam karte kao za svoje državljane. Grci nisu u istočnoj Evropi, ali će učiniti isto i izdati vam „EU karte“ ili besplatne ako vide da ste iz Srbije. U manjim galerijama u Španiji to će takođe biti slučaj. Nažalost, šarm vam neće vredeti u ostalim zemljama.

Proučite na Internetu koji su dani, a obično je to makar jedan u nedelji, kada se ne plaća karta. Takav je slučaj s Pradom u Madridu i s Alkazarom i Alhambrom ili džamijom katedralom u Sevilji, Granadi i Kordobi u Andaluziji. Dakle, natempirajte posete tako da upadnete u besplatan termin. Svi sajtovi važnijih institucija daju takvu informaciju, a ni vodiči ne oskudevaju u informacijama ove vrste. Naravno, postoje i muzeji i galerije koji su besplatni. Takav je slučaj, na primer, s Muzejom kraljice Sofije u Madridu (Pikasova Gernika zavređuje da je vidite).

Najnovija vest je da je Švedska otvorila za sve posetioce 19 najvećih muzeja – besplatno, i to stalno. Neki muzeji su opet besplatni za osobe starije od 60 godina. Naravno, postoje i popusti, koje takođe treba potražiti na Internetu, zavisno od legitimacije koju imate (Euro 26, ISIC, ISTC, ili penzionerska).

Za kraj ono najbanalnije, ali često i najvažnije: obavezno pogledate na Internetu i kada je dan odmora, da ne pokušate da uđete u muzej baš tada. U muzejima je obično ponedeljak neradan dan. Takav dan unapred odvojite za obilaske nekih drugih stvari. Sada nema izgovora, sada je globalno doba! Iskoristite ga do maksimuma!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.