U trendu

Samo za prave ljubitelje Formule 1!

Kod trke Formule 1 u Monaku najbolje je to što poseduje sve što je važno – brzinu, glamur, strast, buku i malo opasnosti, jer bolidi nemaju mnogo prostora za izletanje van staze. Zato je ova staza omiljena i među vozačima Formule 1.
U kalendaru Formule 1 Monako predstavlja najveći izazov. Prvi put je tu vožen gran pri daleke 1929. godine, a ostao je popularan i do danas. Poznate ličnosti skupljaju se na ovaj najglamurozniji svetski događaj kao pčele na med. Evo nekoliko poznatih imena koji su poslednjih godina posetili ovu trku: Bred Pit, Džordž Kluni, Hju Grant i Liz Harli, zvezda američkog fudbala – Roberto Karlos, ali i čuveni Roman Abramovič. Lokacija ove staze je u Monte Karlu, koji ima oko 30.000 stanovnika.
Pobedu na Gran priju Monaka sanja svaki vozač. A za to je potrebno da ima perfektne vozačke sposobnosti, tehničko savršenstvo i, naravno, hrabrost. Zaštitne bankine na stazi ne ostavljaju mnogo mesta za greške i zahteva se mnogo više koncentracije nego na bilo kojoj drugoj stazi Formule 1. Preticanje je u Monaku skoro nemoguće, zato su kvalifikacije i osvajanje pol pozicije tu važnije nego na bilo kojoj drugoj stazi. Mesto na stazi pod nazivom Portier corner je ključ osvajanja dobrog vremena po krugu u Monaku. Pre njega je krivina Loews hairpin, najsporija tačka na svim stazama u Formuli 1. Tu se vozi do 45 km/h. Potom dolazi čuveni tunel, jedna od nekoliko pravih etapa trke, i tu se brzina razvija i do 264 km/h. Po izlasku iz tunela, na šikani Nouvelle, nalazi se i najkritičnije mesto na stazi. Mnogi čuveni vozači su na tom mestu završili svoju trku u Monaku, uključujući Ajartona Senu i Mihaela Šumahera.
Pobeda u Monaku stavlja vozačevo ime na listu slavnih. Grejam Hil, poznat po nadimku Gospodin Monako, i Šumaher su tu pobedili pet puta, Alan Prost četiri puta, a Stirling Mos i Džeki Stjuart po tri puta. Ipak, rekord u pobedama u Monaku drži neprikosnoveni Sena sa šest pobeda.
Na ovoj stazi svetsko prvenstvo se vozi od 1955. godine, ali se ona od tada povremeno menjala. Male izmene učinjene su 2003. godine, a odnosile su se pre svega na ublažavanje ulaza u Rascasse corner, dok su se izmene iz 2004. godine odnosile na novi pit kompleks.
Bilo kako bilo, i vozači i gledaoci se slažu da je trka Formule 1 u Monaku neponovljivo iskustvo!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.