U trendu

Samo za upućene

Grmljavina bi jednog dana mogla da pokreće svemirske brodove sve do rubova Sunčevog sistema, kažu inženjeri koji su konstruisali novi akustični motor.

Letilice dugog dometa, kao što je sonda Cassini, koja kruži oko Saturna, odlaze predaleko od Sunca da bi mogle uspešno da iskoriste njegovu energiju i zato su pokrenute plutonijumom. Raspadom radioaktivnog plutonijuma stvara se toplota koja proizvodi električni tok između dve različite vrste metala. Cigle plutonijuma su velike, teške i komplikovane za proizvodnju. Zato je NASA pokrenula istraživanje takozvanih Stirlingovih motora, koji za dobijanje elektriciteta koriste temperaturnu razliku između dva rezervoara ispunjena plinom.

Konvencionalni Stirlingovi motori su stara tehnologija, nastala 1816. godine kao sigurnija alternativa parnim mašinama. Savremeni atomski Stirlingovi motori, koje razvija NASA, koriste manje plutonijuma. Ipak, postoji problem pouzdanosti, jer takvi motori koriste dva klipa: jedan koji pokreće plin napred-nazad i jedan koji ekstrahuje elektricitet.

Sada su timovi inženjera u Nacionalnoj laboratoriji Los Alamos i Northrop Grumman Space Technology u Redondo Biču proizveli Stirlingov motor sa samo jednim klipom. Motor ima 30 centimetara dugačku cev ispunjenu helijumom. Raspadajući plutonijum zagreva jedan kraj cevi na 650 stepeni Celzijusa, uzrokujući širenje okolnog plina. Plin prenosi svoju toplotu na sledeću pločicu i tada se ponovo skuplja. Taj se proces u domino efektu ponavlja čitavom dužinom cevi. Širenje i skupljanje plina proizvodi zvučne talase, to jest, zaglušujuću buku koja titra na frekvenciji od 120 herca i pokreće klip koji generira elektricitet.

Naučnici tvrde da je akustični pritisak unutar motora dovoljno jak da probije bubne opne i da je glasniji od udara groma. Takođe, dodaju da zvuk ne može pobeći iz unutrašnjosti motora, tako da bi mogao biti korišćen za pogon podmornica koje treba bešumno da klize ispod površine mora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.