Samoubistvo je „in“ u Japanu!

Neće valjda da se ubije svih 1,2 miliona! Naime, toliko je Japanaca kupilo knjigu pod naslovom „Detaljni vodič za samoubice“, koja je apsolutni bestseler u „zemlji izlazećeg Sunca“.

Ovaj priručnik sadrži opise svih mogućih načina da sami sebi oduzmete život, kao i informacije o tome koliko je postupak bolan, koliko traje i u kojoj meri je efikasan.

Vlasti u Japanu nameravaju da knjigu zabrane, plašeći se „epidemije“ samoubistava. Već su i zabeleženi slučajevi onih koji su pratili uputstva, a onda u velikim bolovima, tražili pomoć. Da li priručnik ne pruža dovoljno informacija ili oni nisu pravilno sledili uputstva – nije poznato.

Autor Turumi Wataru brani svoje „čedo“ i kaže: „Važno je da ljudi shvate da u samoubistvu nema ničeg lošeg. Svako ima pravo da se ubije i ni jedan zakon ne može to mu zabrani. Ne verujem da se iko ubio samo zbog toga što je pročitao moju knjigu, ali vlasti su našle „žrtvenog jarca“, namećući mi odgovornost koja je, u stvari, njihova! Oni su odgovorni za ekonomske, socijalne i političke probleme koji izazivaju samoubilačko ponašanje“.

Možda bi tamošnjim političarima trebalo besplatno poklanjati primerke ove knjige… pa će im posle čitanja i nešto pametno pasti na pamet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.