U trendu

Samsung razmatra cepanje kompanije na dva dela

Samsung Elektroniks razmatra cepanje kompanije na dva dela, jer se suočava sa sve jačim pritiskom za promenom upravljanja tokom suštinskog procesa prenosa ovlašćenja na novi top menadžment.

Današnje saopštenje Samsunga stiže u trenutku dok južnokorejski elektronski div nastoji da obezbedi nesmetan dolazak na čelo firme Li Džae-Jonga, potpredsednika i potomka porodice Li koja je osnivač Samsung grupe, prenosi agencija Frans pres.

Samsung se bori i da amortizuje negativne efekte globalnog opoziva smartfona Galaxy Note 7 izazvanog eksplozijom baterija prilikom punjenja telefona, kao i posledice narastajućeg političkog skandala u Južnoj Koreji, dodaje francuska agencija.

Južnokorejski gigant navodi u saopštenju da će razmotriti podelu na holding kompaniju i proizvodno-operativnu jedinicu, i da će detaljna analiza te mogućnosti trajati najmanje šest meseci.

Takođe je dodala da će povećati isplatu dividende akcionarima na više od četiri biliona vona (3,4 milijarde dolara) za ovu godinu, što je više od 30 odsto u odnosu na godinu pre.

U planu kompanije je i imenovanje najmanje jednog novog nezavisnog člana uprave sa „globalnim korporativnim iskustvom“, što treba da bude odobreno na godišnjoj skupštini akcionara sledećeg marta.

Ovi planovi upućuju na to da Samsung sluša pozive na promenu nakon što je američki hedž fond Eliot prošlog meseca predložio kompaniji da se podeli na holding koji bi bio kotiran na berzi i na proizvodno preduzeće, kako bi se pojednostavila komplikovana vlasnička struktura.

Američki fond, koji je jedan od akcionara u Samsungu, takođe se založio za povećanje dividende, dodavanje novih nezavisnih članova u nadzorni odbor i listiranje kompanije na NJujorškoj berzi.

Porodica Li kontroliše najveći deo Samsung grupe, vodeće grupacije u Južnoj Koreji, kroz mrežu komplikovanih ukrštenih vlasničkih udela među njenim preduzećima, između ostalog i u perjanici cele grupe – Samsung Elektroniksu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar