U trendu

Šarmantna bašta

Proleće je tu i potrebno je da pažnju posvetite uređenju svoje bašte. Sve to u cilju kako biste mogli da na najbolji mogući način iskoristite sve one buduće lepe sunčane dane.

Zato pogledajmo ovih 11 predloga za sređivanje bašte. Prvi predlog je carstvo Trnove Ružice. Dok ruže iz grmlja i ljiljani blistaju u svom sjaju, tu je i jezerce i travnjak sa kamenim stubom. Sve to stvara mirnu i prijatnu atmosferu. Drugo je loža u zelenom raju. Poziv za pravljenje sedeljke na ivici staze je stigao. Tu su stolice na rasklapanje i stočić; oni su pravi izbor za ovakvo mesto i za uživanje u mirisima i bojama prirode.

Treći prizor je svakako za vizuelno uživanje. Sa stepenica se pogled širi na baštu, čije centralno mesto zauzima travnjak okruglog oblika. Travnjak je oivičen daskama ili ciglama koje ga stepenasto ukrašavaju, ali istovremeno i čine ulaz u ovu malu oazu. Četvrti predlog je pravo malo mesto za odmor. Niske stabljike, zid od pečene cigle oivičen bršljanom i mirisne pelagonije u saksijama obrazuju nišu zaštićenu od vetra i izdvojenu od sveta. To je idealno mesto za ćaskanje na lepoj drvenoj klupi.

Peto je podeljeni prostor. Visoka živa ograda od bukve uokviruje nekoliko baštenskih kutaka i stvara prijatnu atmosferu u malom prostoru. Šesto je pravi dar prirode. Tu je divlje cveće, kao što su bulke i geranijumi, koje nadgledaju stilizovane vesele figurice patuljaka. Sedmi su fini mirisi. Zaštićen od pogleda žbunjem i drvenom ogradom, nalazi se pravi kutak za uživanje u kome se može mirno udisati opojan miris ruža.

Osmi je krov od lišća. Za one koji vole da uživaju u skrivenom kutku u natkrivenoj bašti to je idealno mesto. Bršljan i plava kiša obavijaju pergolu. Deveti je vizuelni užitak. Ljupki ukras za zid i saksije u kojima je zasađeno cveće daju poseban šarm malom kutku. Deseti predlog je zeleni zid. Kao što mu i samo ime govori, tu je nezaobilazna gusta živa ograda od bukve, koja zahteva malo mesta, a uz to štiti od vetra i suviše radoznalih pogleda. Jedanaesti i poslednji predlog je mešavima materijala. Ograda, leja sa cvećem, stolice i stočić za baštu i pod od pečene cigle savršena su kombinacija.

Sada ostaje samo da izaberete svoju kombinaciju i uživate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.