Savršeno grejno telo

Da li ste zimogrožljivi i da li vam smeta hladnoća, i to naročito kada uveče legnete u krevet? Ova potreba za toplotom postoji još od nastanka civilizacije. Još od svog nastanka čovek traga za najsavršenijim načinom da se ugreje i da obezbedi dovoljno toplote za sebe i svoju okolinu.

Otkriće električne energije otvorilo je čitav spektar mogućnosti za stvaranje pronalazaka koji rade na struju. Tu su grejalice i peći bile od velikog doprinosa, ali i još jedna luckasta stvarčica. Tako je u drugoj deceniji prošlog veka, to jest 1912. godine, Amerikanac po imenu S. I. Rasel konstruisao – električno jastuče. Ovo jastuče imalo je četvrtasti oblik i podsećalo je na vatiranu jastučnicu. Za tkaninu su bile zakačene posebne trake koje su grejane električnom energijom.

Ovaj pronalazak bio je u početku izuzetno skup, ali je dao ideju industrijalcima, koji su 1937. godine počeli da proizvode i električne prekrivače. U isto vreme Englezi su počeli da prave krevetne podmetače, koji su bili debeli oko jednog do dva centimetra i u njima je bio čitav splet specijalnih traka kroz koje je sprovođena električna energija. Pomoću nje zagrevani su ovi podmetači koji su pružali prijatnu toplotu.

Međutim, ljudi tog vremena bili su uglavnom skeptični prema ovim novotarijama i nerado su ih upotrebljavali, ma koliko uživanje u toplom krevetu zvučalo savršeno. Razlog za to ležao je u činjenici da novi izumi nisu bili sasvim bezbedni. Zbog toga su narednih godina istraživači tragali za načinima koji će obezbediti veću sigurnost ovih jastuka i pokrivača.

Novi principi zagrevanja počeli su da se koriste početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Ovaj izum sastojao se od niza tankih cevi prikačenih za tkaninu kroz koje je prolazila vruća voda. Vrlo brzo prekrivači i jastuci koji su zagrevani na ovaj način postali su popularni i počeli da se koriste širom sveta. Ako niste još i to probali, probajte! Koristiće vam u hladna zimska vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.