Šefe, koji ti je vrag?

Šargarepa sadrži karotin, koji se u organizmu pretvara u vitamin A – vitamin rasta. Ovaj vitamin neophodan je za normalan vid, za dobro stanje kože i sluzokože. Ukoliko šargarepa ima izrazitiju narandžastocrvenu boju, utoliko ima i više karotina. Šargarepa je podjednako dobra i za decu i za odrasle, jer u velikoj meri uništava škodljive kiseline u telu.

Šargarepa je i lek za mnoge bolesti. Poznata je kao prijatelj jetre, jer povećava njene funkcije, a štiti organizam od starenja. Kaša od šargarepe, kao i svež sok, preporučuju se deci koja ne napreduju. Šargarepa utiče i na povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, što znači da je dobro sredstvo u lečenju malokrvnosti, a posebno je korisna u ishrani onih koji boluju od šećerne bolesti. Sveže isceđeni sok od šargarepe razblažen vodom može se dati bebi još u prvom mesecu života. Sok od šargarepe pomešan sa mlekom odličan je napitak za stare ljude – osvežava i krepi ceo organizam.

Važno je napomenuti da je sirova šargarepa hranljivija od kuvane. Prilikom pripremanja jela od šargarepe uvek treba dodati malo ulja, masti ili pavlake da bi se omogućio prelazak karotina u provitamin A. Šargarepu uvek treba strugati, a ne ljuštiti. Da šargarepa ne bi potamnela, treba je strugati oštrim nožem. Možete je istrugati a da je ne oštetite ako je umesto oštricom očistite tupom stranom noža.

Greška koju čine gotovo svi jeste bacanje lišća šargarepe, verovatno zato što se misli da ono nije za jelo. Zeleno lišće je hranljivo, ne može se jesti sirovo, ali usitnjeno i kuvano ima određenu hranljivu vrednost kao što je ima i sam koren. Najsočnije je debelo i kratko korenje šargarepe. Od takve šargarepe dobija se dobar sok. Supa od šargarepe je uvek lepa. Karotin oboji masnoću u kojoj se šargarepa proprži pre kuvanja supe u narandžaste ili žute tonove. Supa je ukusna i lepo izgleda. Ne preporučuje se da jelo od šargarepe dugo stoji na šporetu, pošto vitamin C tada potpuno propada.

Inače, prekuvana šargarepa nije samo neukusna već nije ni hranljiva. Šargarepa skuvana u malo mleka ima nov i prijatan ukus. Nestojte da u vašem jelovniku šargarepa bude pripremljena na različite načine kako ne bi dosadila ukućanima. Nemojte je služiti samo skuvanu, već dodajte puter, posolite i pobiberite. Poslužite je vrlo toplu. Kuvanu šargarepu isecite na kockice, pomešajte je sa kuvanim graškom i dodajte puter. Prilikom prženja šargarepe na puteru dodajte i komadić limunove kore; tako će prilog dobiti nov ukus. Možete i iznenaditi svoje goste na sledeći način: očistite šargarepu, osušite je i narežite na štapiće, uvaljajte je u brašno i ispržite na vrelom ulju. U kućnoj kozmetici sok od šargarepe može da se koristi i kao maska za suvu kožu. Za svež ten i lepu boju lica preko leta treba jesti svežu struganu šargarepu sa malo soli i sokom od limuna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.