U trendu

Seks u snu: Šta je seksomnia i kako utiče na vaš učinak u krevetu

U današnjem svetu sve više pažnje privlače neobični fenomeni, a jedan od njih je i seksomnia. Za razliku od „vlažnih snova“ koje mnogi od nas iskuse, seksomnia ide korak dalje – to je situacija u kojoj osoba pokazuje seksualno ponašanje u krevetu ili nagon za seks u snu. Ovaj poremećaj se smatra oblikom parasomnije, što je grupa poremećaja poput noćnog hodanja ili pričanja u snu, prenosi klix.ba

Prema Fondaciji Sleep, osobe sa seksomnijom mogu da masturbiraju, izvode seksualne pokrete, koriste seksualnu agresiju ili čak započinju seksualne odnose sa partnerom, sve dok su u fazi sna. Iako deluju svesno, nemaju kontrolu nad svojim postupcima i često se ničega ne sećaju nakon što se probude.

Dr. Carlos Schenck objašnjava da se seksomnia obično javlja tokom najdublje faze sna, poznate kao delta faza. Tokom ove faze, telo je u dubokom snu, ali može biti aktivno, što može dovesti do različitih aktivnosti, uključujući i seksualne.

Pored seksualnog ponašanja, postoji nekoliko drugih znakova seksomnije, uključujući nedostatak reakcije ili minimalnu uključenost u okolinu, neobične seksualne reakcije ili agresiju, nemogućnost buđenja ili teškoće u buđenju, kao i povrede genitalija.

Tačan uzrok seksomnije još uvek nije poznat, ali istraživanja sugerišu da je češća kod muškaraca i povezana je sa drugim zdravstvenim problemima poput žgaravice, sindroma nemirnih nogu i apneje u snu. Ova tema otvara mnoga pitanja i intrigira mnoge, a dalja istraživanja mogla bi pružiti više odgovora o ovom fenomenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.