U trendu

Senzacionalno: I naučnike zapanjilo otkriće: AIDS će se u potpunosti iskoreniti?

Naučnici francuske farmaceutske grupe Sanofi i Američkih nacionalnih zdravstvenih instituta razvili su trostruki antiviralni preparat koji bi trebao biti izvanredno delotvoran u sprečavanju oboljenja od AIDS-a i u  lečenju.

Novi preprat o kome su naučnici objavili članak u sredu u američkom časopisu Science omogućio je zaštitu majmuna od majmunskog virusa AIDS-a i sojeva virusa humane imunodeficijencije (HIV).

Taj „troglavi“ antiviralni preparat pružio je (majmunima) bolju zaštitu od svih drugih antitela do danas testiranih, jer je neutralizovao 99 posto među više od 200 različitih sojeva HIV-1, navode autori.

Novi lek nedavno je testiran na ljudskim stanicama u laboratoriji. Ta antitijela proizvedena su zahvaljujući genetičkom inženjeringu za istodobno otkrivanje i neutralizaciju nekoliko zaraznih meta.

„Za razliku od prirodnih antitela ovaj trostruki antiviralni preparat pogađa višestruke zarazne mete u samo jednoj molekuli“, objasnio je dr. Gary Nabel iz Sanfoija. „Takav pristup ima potencijal da poboljša zaštitu od HIV-a, ali je i temelj za nove terapije protiv raka te autoimunih i zaraznih bolesti“, ističe taj virolog i dodaje „Kombinacija terapija već se pokazala delotvornom protiv HIV-a i raka“.

Velika genetska raznolikost HIV-a u svetu danas je glavna poteškoća u nastojanju da se proizvedu antitela sposobna da delotvorno suzbijaju sadašnju pandemiju, objašnjavaju naučnici.

Kliničko ispitivanje faze 1 trebalo bi početi 2018. godine u Nacionalnom američkom institutu za alergije i zarazne bolesti. Provodiće se na dobrovoljcima i osobama koje su zaražene HIV-om.

U testiranju na majmunima naučnici su radili s tri grupe od osam majmuna. Prve dve grupe primale su antitela VRC01 te PGDM1400, a treća je primala trostruka antitela. Nakon pet dana svih 24 majmuna bila je izloženo sa dve vrste majmunskog virusa AID-s i kombinaciji HIV-a. Većina jedinki iz prve dve grupe, pet, odnosno šest, bilo je zaraženo, ali se nijedan majmun nije zarazio u trećoj grupi koja je primala trostruka antitela, prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar