U trendu

Ser Atenboro predstaviće jedno od najstrašnijih morskih predatora – pliosaurusa

LONDON – Ser Dejvid Atenboro predstaviće jedno od najstrašnijih „čudovišta“ iz praistorije u novom jednosatnom programu na BBC-a.

Kako se navodi, možda najljubaznije lice na televiziji, voditelj i povremeni kolekcionar fosila prikazaće fosilizovanog pliosaurusa sa lobanjom veličine kreveta za jednu osobu i zubima poput bodeža kasnije tokom godine, preneo je britanski list „Tajms“.

„Pliosaurusi su bili najveći i najstrašniji lovci u morima u doba Jure, morski ekvivalent, moglo bi se reći, Tiranozaurus reksa“, rekao je on.

Lobanja je, sama po sebi, duga preko dva metra i „naoružana“ masivnim očnjacima, istakao je Atenboro.

„Frustrirajuće, lobanje, koje nam mogu reći najviše o životinji, suviše se lako razbijaju pre fosilizacije, ali ova je praktično neoštećena i obećava da će otkriti nove detalje o ovim zastrašujućim lovcima koji su lovili ihtiosauruse „, dodao je on.

Atenboro je ranije govorio o svom oduševljenju fosilima iz doba jure u Dorsetu u emisji „Atenborou i Morski zmaj“, prvi put emitovanoj januara 2018. godine.

U međuvremenu, Atenborou se pridružio timu stručnih naučnika i paleontologa koji rade na boljem razumevanju predatora iz doba jure, za kojeg stručnjaci veruju da je nova vrsta pliosaurusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.