U trendu

Sigurno niste znali: Zbog čega policajac uvek dodirne vaš auto kada vas zaustavi?

Kada vas saobraćajna policija zaustavi, oni obično prilaze sa zadnje strane, kako bi dodirnuo gepek ili neki drugi deo automobila.

Ukoliko ste primetili da policajci često dodirnu auto koji su zaustavili, znajte da oni to ne rade slučajno – razlog je prost, ali i genijalan u isto vreme.

Ako vozač napravi neko krivično delo, u toku samog zaustavljanja ili kasnije, bilo da povredi policajca ili nekog drugog, zbog otiska prsta koji je policajac ostavio, to će biti značajan dokaz.

Otisci prstiju koji su ostali na automobilu mogu dokazati da je policajac zaista prišao vozilu i imao susret s određenim vozačem.

U slučaju nužde, vozač koji je ostavio svoj automobil i pobegao se može locirati na osnovu otisaka prstiju na njegovom automobilu.

Još jedan razlog za dodirivanje konkretno gepeka jeste provera da li se neko nalazi u njemu, odnosno da li je kidnapovanje u pitanju, prenosi Kurir.

Ova procedura prvobitno se razvila kako bi policajci malo „uplašili“ vozača i ostale osobe u vozilu.

U slučaju da vozač ima neke nelegalne supstance ili oružje, odmah će krenuti da ih sakrije pre nego što policajac stigne do prozora, a iznenadno kuckanje može da ga zbuni i tako poveća šansu da hvatanje.

Ova praksa se polako napušta u SAD-u zbog velikog broja napada na policajce jer kuckanjem odaju svoju poziciju i tako olakšavaju kriminalcima da ih iznenade i napadnu.

Policajci ne dodiruju samo gepek, već i zadnji far automobila iz potpuno istog razloga, a u nekim situacijama to im daje dovoljno vremena da procene situaciju i ima li opasnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)