Simbol praznika

Najprodavanija saksijska biljka u Severnoj Americi je poinsetija (poinsettia). Šest nedelja pred Božić prihod od prodaje ove biljke prelazi i preko 250 miliona američkih dolara. Poinsetija je, zbog svog izgleda ili sasvim slučajno, postala simbol Božića koliko i božićna jelka.
Biljka originalno potiče iz Meksika, gde raste kao žbun pored puta, a ponekad dostiže visinu i do deset stopa. Još su drevni Asteci koristili poinsetiju, i to u medicinske svrhe – kao lek protiv groznice. Takođe, purpurnocrvena boja lišća još više je činila ovu biljku lepom i misterioznom.
Posle španskog osvajanja Meksika, franjevački sveštenici su kratko koristili poinsetiju u svojim procesijama, verovatno zbog mogućnosti biljke da menja boju. Crveni „cvetovi“ nisu zaista cvet biljke, već zeleno lišće koje je poprimilo crvenu boju. Pravi cvet ove biljke je bele boje i gotovo neupadljiv.
Nekoliko legendi povezano je s poinsetijom. Najpopularnija je ona po kojoj su siromašna meksička devojčica i njen brat kupili poinsetiju kao poklon bebi Isusu. Jedna verzija ove legende je da se siromašno dete molilo za poklon koji bi moglo da podari Isusu, a potom je videlo ovu biljku koja je rasla pored njega ispred oltara.
Verovalo se da oblik biljke predstavlja zvezdu iz Vitlejema, dok crveno lišće simbolizuje Hristovu krv, a belo lišće njegovu čistotu. Naziv biljke potiče od imena Džoela Robertsa Poinseta (Joel Roberts Poinsett), američkog ambasadora u Meksiku, koji ju je doneo u Sjedinjene Američke Države 1828. godine, kada je počeo da je gaji u svom stakleniku u Južnoj Karolini. Porodica Ecke iz Kalifornije popularizovala je poinsetiju i povećala njenu prodaju sve do komercijalnog uspeha koji je ova biljka doživela do danas. Porodica je nastavila da bude vodeći proizvođač u Severnoj Americi i da uzgaja više od 80 procenata poinsetija u SAD. Devedeset procenata od ukupno poznatih varijeteta poinsetije širom sveta gaji se u Americi.
Reklama koju je poinsetija dobila ipak nije tekla bez problema. Godine 1919. širile su se glasine da je dvogodišnje dete umrlo pošto je pojelo njen list. Naučne i medicinske studije tokom mnogo godina nisu pronašle da je ova biljka otrovna. Ipak, nisu prestale glasine o biljnom otrovu. Konačno, 1975. godine, američka komisija za zaštitu potrošača odbacila je peticiju da se na biljku stave upozoravajuće nalepnice.
Ironično, poinsetija je biljka iz porodice perena, i ljudi smatraju da je jednogodišnja. Ipak, teško ju je održati i omogućiti joj da ponovo cveta. Ova biljka ne podnosi hladnu klimu i veoma je osetljiva.
Ove godine preko 65 miliona poinsetija posađeno je za prazničnu sezonu. Izvanredan broj za meksički žbun koji raste pored puta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.