Sjaj u travi

Kada cvetni sjaj u bašti počne da jenjava, do izražaja dolaze ukrasne trave. Ukrasne trave koje potiču iz severnoameričkih prerija i iz istočne Azije sada su najlepše, tako da se bašta s jeseni i zime ne može zamisliti bez njih.

Kasno cvetanje koje traje sve do novembra imaju sledeće ukrasne trave: plava trava, kineski šaš ili rogoz i pampas. Čak i precvetalo klasje je još dugo vrlo atraktivno. Ako zima ne obiluje padavinama, one ostaju vrlo upadljiv ukras u leji sve do sledećeg proleća. Vatrene crvene i žute boje zeljastog rastinja pripadaju grupi ukrasnih trava. Naročito atraktivne jesenje boje imaju sorte andropogon, viteška trava, kao i zaharum.

Najbolji pratioci ukrasnih trava sa kasnim cvetovima ili toplim jesenjim bojama su sjajne cvetnice kasnog leta i rane jeseni kao što su dalije, jesenja sasa, lepe kate i pupavica. Male ukrasne trave kao što je zečja gizdavka ostvaruju izuzetan kontrast u leji. Već nabrojane visoke ukrasne trave čine elegantnu pozadinu svake cvetne leje.

Najbolje vreme za sadnju ukrasne trave koja kasno cveta jeste proleće. Pošto ove biljke uglavnom potiču iz toplijih klimatskih uslova, u početku su im potrebne visoke temperature. Tokom zime treba ih zaštititi od suvišne vlage, i to tako što ćete povezati gornje delove vlati ukrasnih trava. One imaju žiličast korenov sistem i neophodna dubina zemljišta je od 20 centimetara za neke manje trave do 50-60 centimetara za neke veće. Lako se razmnožavaju deobom bokora u proleće ili jesen.

Kineski šaš ili rogoz sa svojim mnogobrojnim sortama i vrstama ubraja se u najlepše ukrasne trave u bašti. U jesen ova vrsta ima crvene listove i najviše joj prija senovito mesto. Zečja gizdavka dostiže visinu od 40 centimetara i spada u red najmanjih ukrasnih trava. Ona voli suvo i sunčano stanište. Viteška trava osvaja svojim nežnim vlatima koje svetlucaju u rosi kao dijamanti. Poznata je po svojim zlatnožutim listovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.