U trendu

Skandal na Nacionalnoj geografiji: „Ne idite u Srbiju, tamo vas mogu ubiti za deset evra“ (video)

Na profilu „Nacionalne geografije“ na Instagramu pre dva dana objavljen je video-snimak koji je nastao pokraj jednog sela u Somboru. Video koji prikazuje staru trošnu kuću oko koje divlja sneg, dvojicu muškaraca koji beže od zime i ženu s detetom, pogledalo je milion i po ljudi, prenosi B92.net.

Iako mnogima nije bilo jasno o čemu se radi, ispod snimka je brzo počeo da se pojavljuje niz uvredljivih i pomalo bizarnih komentara na račun Srbije. Mnogima je pejzaž bio vrlo zanimljiv, nekima se čak i dopao „rustični“ izgled kuće, a treći su pisali da ne razumeju poentu snimka. Tu je krenula žustra rasprava.

„Ja sam bio prošle godine. Tamo te mogu ubiti za deset evra. Beograd je O.K, kao i Novi Sad. Ali treba se držati u centru i zaobilaziti noćne klubove“, glasio je jedan komentar.

„’Nacionalna geografija‘ pokazuje kako se u Srbiji tretiraju izbeglice, smeštaju ih u hladna skladišta, stare kuće i ophode se prema njima kao prema životinjama. Jer za Srbe nisi čovek ako nisi Srbin“ bio je drugi komentar, koji prenosi „Jutarnji“.

Tek je taj komentar izazvao burne reakcije. Inače, stranica „Nacionalne geografije“ je tagovala fotografa Muhameda Muheisena, koji je Pulicerom nagrađivani novinar i osnivač međunarodne organizacije koja pomaže izbeglicama. Fokus njegovog rada su izbeglice i on već više od deset godina dokumentuje njihove potresne priče širom sveta.

Mržnji komentatora tu nije bio kraj. Komentari o „Srbima kriminalcima“ koji „decu teraju na sneg bez jakne“ su se nastavili.

A bilo je tu i naših ljudi:

„Ovo kao da je kuća koju vrlo dobro znam u romskom naselju u Bačkom Monostoru. Nekada je tamo živela žena sa klincima, ali su napustili ovaj objekat. Ne znam šta hoće autor snimka. Odabrao je najgoru kuću za snimanje“.

„Legenda kaže da su se sve izbeglice uselile u Srbiju i da ih ’Nacionalna geografija‘ ne može više nigde u svetu naći. Jezivo ili sramota za ’Nacionalnu geografiju‘ da ovako predstavlja Srbiju. Srbija je mnogo više od ovoga, prelepa zemlja s ljubaznim ljudima i najboljom hranom.“

„Zašto prikazujete samo ovakve snimke Srbije? Ispada da po vama Srbija ništa više interesantno nema da pokaže, što zaista nije tačno. Neko ko nikada nije bio ovde, a prati vas, verovatno misli da je u Srbiji jad i beda. Molim vas pokažite malo prave lepote“, zamolio je jedan komentator.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.