U trendu

Skandal: političar ženama davao diuretike da bi ih gledao dok uriniraju

Viši zvaničnik u francuskom Ministarstvu kulture optužen je da je ženama davao diuretike kako bi ih posmatrao dok uriniraju. Izvori u francuskom pravosuđu rekli su da je muškarac optužen za seksualno zlostavljanje napade protiv više od 200 žena.

Prema podacima pravosuđa, napadi su se dogodili tokom intervjua za posao u Ministarstvu između 2009. i 2018. godine. Zvaničnik je optužen i da je tajno fotografisao noge žena ispod stola koristeći mobilni telefon.

Francuski list „Liberasion“ objavio je svedočenja pet žena koje su rekle da im je tokom razgovora za posao ponuđena kafa ili čaj i da su pozivane u obilazak istorijskih lokacija nedaleko od zgrade Ministarstva u Parizu. Kada bi u jednom trenutku zatražile da idu u toalet muškarac bi ih odveo na obalu Sene i ponudio im da ih sakrije kaputom od prolaznika dok uriniraju ispod mosta.

„Ja sam urinirala na zemlji, skoro do njegovih stopala, bilo je veoma neprijatno i sramotno“, rekla je jedna od žena.

Druga žena je naglasila da je primljena u bolnicu zbog urinarne infekcije posle jednog razgovora za posao.

List navodi da je zvaničnik vodio evidenciju o svim ženama koje je praktično drogirao.

Slučaj je izašao u javnost kada je žena uhvatila zvaničnika kako joj fotografiše noge ispod stola što je prijavila nadređenima. Ministarstvo ga je prijavilo policiji koja je na njegovom kompjuteru pronašla detalje svih žena koje su mu bile mete.

On je suspendovan u oktobru 2018. godine i otpušten tri meseca kasnije, kada je parisko tužilaštvo otvorilo istragu. Policija je otkrila da je u kafu ili čaj ženama sipao jak diuretik.

Francuski ministar kulture Frank Rister rekao je za radio „Evropa 1“ da je šokiran i u neverici „slučajem ovog perverznjaka“. Ministarstvo je pokrenulo disciplinski postupak protiv ovog muškarca, a dve žene su potvrdile da su ranije podnele privatne tužbe njega, ali da ih niko nije slušao.

(Srna)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.