Skijanje na vodi

Omiljeni sport na vodi u vrelim letnjim danima za mnoge je skijanje. Međutim, malo ko zna da je na ideju o ovoj sportskoj aktivnosti došao u prvim decenijama prošlog veka mladi Amerikanac Ralf Samjuelson iz Minesote. On je kao osamnaestogodišnjak 1922. godine ubeđivao svoje sunarodnike da se, ukoliko je moguće skijanje na snegu, isto to može uraditi i na vodi.

Pošto nije naišao na razumevanje stanovnika Minesote, odlučio je da sam realizuje svoju ideju. Prvo je pokušao da se na skijama za sneg provoza na vodi, ali se taj pokušaj pokazao kao uzaludan. U pomoć mu je priskočio njegov stariji brat Ben – zajedno su pokušali da konstruišu skije kojima će biti moguće seći vodu, ali i ići dovoljno brzo da se ne potone.

Za početak su nabavili drvene daske koje je Ralf otkuvao u maminom najvećem loncu, a zatim su ih premazali belom bojom. Od kože su napravili tanke gajtane koje su zakačili za skije i pomoću kojih su ove drvene daske bile zakačene za stopala. Pripremili su i oko 20 metara dugačak konopac s velikim metalnim krugom na kraju za koji je trebalo da se drži skijaš. Drugi kraj konopca Ben Samjuelson je vezao za svoj čamac i 2. jula 1922. godine na jezeru Pepin u Lejk Sitiju priređena je istorijska vožnja skijaša na vodi. Maksimalna brzina čamca koji je vozio Ben Samjuelson bila je 20 milja na čas, a Ralf je okupljenoj publici pokazao da je skijanje na vodi zaista moguće. Njegova vožnja nije dugo trajala, ali je bila veoma upečatljiva. Nekoliko dana kasnije, Ralf Samjuelson je na istom jezeru izveo i prvi ski-skok sa skakaonice.

Sledećih 15 godina Ralf Samjuelson je putovao širom Amerike i promovisao novi sport – skijanje na vodi, ali nikada nije zvanično prijavio svoj pronalazak. Vrlo brzo posle prikazivanja prve ski-vožnje na vodi, za ovaj sport su se zainteresovali i drugi mladi sportisti. Fred Veler je 1925. godine patentirao svoje prve skije za vodu – zvale su se delfin vodene skije, a četiri godine kasnije grof Maksimilijan Pulaski doneo je ovaj vodeni sport u Francusku.

S vremenom su drvene vodene skije zamenjene plastificiranim, kao i skijama pravljenim od novih, modernih lakih i izdržljivih materijala, znatno su skraćene u odnosu na prvu varijantu, a brzina kojom se kreću skijaši na vodi drastično je povećana zahvaljujući stvaranju novih, bržih i jačih čamaca i glisera koji vuku skijaše.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.