U trendu

Skulpture od putera

Majkl Džekson neće imati svog dvojnika od putera na sajmu u Ajovi ovog leta, pošto se statua "otopila" za vreme onlajn glasanja.
Skulpture od putera popularne su na ovom sajmu još od 1911. godine, ali je jako popularno i posmatranje samih umetnika dok ih prave. Pored toga, kravu od putera u prirodnoj veličini, koja se uvek pojavljuje na sajmu, skulptori obično izmešaju na kraju.
Među prošlim radovima našle su se statue Elvisa Prislija i Tajgera Vudsa, Harija Potera, motora "harli dejvidson", pa čak i "Poslednja večera" Leonarda da Vinčija. Ove godine izložba će proslaviti četrdesetu godišnjicu čovekovog sletanja na Mesec.
Osoblje sajma je prvi put najavilo planove za pravljenje Džeksonove skulpture nekoliko dana posle njegove smrti 25. juna ove godine. Nakon što su morali da se pozabave pritužbama, odlučili su da Džeksonova statua prikazuje njegov čuveni hod, poznatiji kao "moonwalking", kako bi sve bilo u skladu s ovogodišnjom temom sajma.
Ali, pritužbe su i dalje stizale, pa su organizatori odlučili da stave ovo pitanje na onlajn glasanje.
Lori Čapel, sajamski predstavnik za štampu, kaže da je pregledano preko 100.000 glasova i da je 65 do 35 procenata ljudi odbacilo skulpturu Majkla Džeksona. Od glasača je traženo da stave i poštanski broj, i 97 procenata prispelih glasova bilo je iz Ajove.
"Oni su pokazali dosta interesovanja za ovaj sajam u proteklih nekoliko nedelja", rekla je Lori Čapel.
Sara Prat, koja pravi figure od putera, trebalo je da počne svoj rad krajem ovog meseca kako bi skulptura bila spremna do dana otvaranja sajma – 13. avgusta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.