Slalom niz Mont Everest

U rubrici zabava upoznajte tipa koji baš ume da se ekstremno zabavlja. Njegov hobi je ekstremno skijanje, a on je prvi čovek koji se skijama spustio niz Mont Everest. Davo Karničar, 38-godišnji Slovenac, otac četvoro dece, je još 1996. godine prvi put probao da izvede ovakav podvig, ali mu tada to nije pošlo za rukom, ili bolje reći prstima. Naime, tada je zaradio jake promrzline i dva prsta na nogama su morala da budu amputirana.

Hrabri i nepokolebljivi (a neki će reći i lud) Slovenac se ove, 2000. godine, ponovo uputio ka „krovu sveta“. Mada mnogi skijaši gunđaju i nestrpljivi su u redu za žičaru, njihov uspon do vrha staze nije ništa u poređenju sa Karničarevim usponom, koji je trajao čitavih mesec dana. Slovenac je proveo svega nekoliko minuta na najvišoj tački sveta, da bi se zatim sjurio niz planinčinu brzinom koja je povremeno dostizala čitavih 120 km/sat. Do baznog logora na visini od oko 4.000 metara, trebalo mu je 5 sati i tu se prvi put odmorio. Naravno, sa sobom je morao da nosi i bocu sa kiseonikom, a svaki minut je bio itekako važan, jer je pretila opasnost od promrzlina, koje su mu 1996. godine odnele dva prsta. On nije imao nikakvu specijalnu opremu, skijao je u običnim „gojzericama“, u kojima se prsti vrlo brzo smrzavaju na tako niskim temperaturama.

Nedostatak kiseonika i moguće promrzline su bile tek deo problema: tu su bile i izuzetno strme litice, opasnosti od lavina, skijanje po ledu i mesta sa oštrim vrhovima stena koje izviruju iz snega. Takođe i snežni nanosi za koje je bilo teško proceniti koliko su duboki i bezbedni da bi se preko njih prešlo.

„Veoma sam srećan i izuzetno umoran. Ispunio sam svoj životni san. Ekstremno skijanje je moj sport, moj način razmišljanja i sam život“, izjavio je po pristizanju u bazni logor. Davo Karničar, inače po zanimanju instruktor skijanja, će se odmarati još nedelju dana u logoru, a zatim do novembra boraviti u Katmanduu. Kada se vrati u svoje Jezersko, sigurno će biti dočekan kao heroj.

Davo Karničar se ranije spustio skijama sa nekoliko slavnih vrhova, između ostalih, sa Mon Blana, Materhorna i Anapurne. Ovog oktobra je osvojio najvišu od svih planina. Poduhvat je u samom startu bio okarakterisan više nego ludim, tako da je sajt Darwin.com, koji dodeljuje nagrade za najgluplje i najbizarnije smrti, pozvao svoje posetioce da posmatraju Internet prenos jedne od smrti koja će ući u konkurenciju za prvo mesto u 2000. godini. Na sreću, Slovenac ne samo da nije poginuo, već nijednom nije ni pao. Svaka čast!

Događaj je prenošen na sajtu www.everest.simobil.sl, a tamo ćete naći i detaljne informacije vezane za ovaj poduhvat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.