U trendu

Slatka priča

Emil Žerbo je izmislio mašinsku proizvodnju čokolade. Međutim, on je zaslužan i za još nešto.
Rođen je davne 1854. godine u Ženevi, u poznatoj švajcarskoj porodici. Godine 1884. preselio se s porodicom u Mađarsku, to jest, u Budimpeštu, i počeo da radi za u to vreme poznatog tamošnjeg poslastičara Kuglera. Sa svojim izumima mladi Žerbo takmičio se na raznim takmičenjima i uvek osvajao prve nagrade. Ubrzo je otvorio svoju poslastičarnicu, u kojoj su bile ponuđene stotine vrsta kolača, ukusne torte s kremom od putera, punjene čokoladne bombone, a među njima i najpoznatija – čokoladna bombona punjena višnjom i konjakom. Svi ovi proizvodi zvali su se jednostavno – žerbo.
Mladi Žerbo je u svoju poslastičarnicu doneo i duh Pariza, tadašnje prestonice evropske kulture. Stolovi u poslastičarnici bili su od mermera, stilske stolice od poznatih majstora nameštaja, a interesantno je da je na zidu imao ogroman prelep goblen, čiji se duplikat nalazi u Vatikanu. Njegovi klijenti bili su uglavnom ljudi iz aristokratskih slojeva, poznati umetnici i bogati industrijalci. Za Emila Žerboa može da se kaže da je bio čovek koji je postigao i dostigao vrh u svojoj profesiji. Ostvario je i bogatstvo i svetsku slavu. Njegovi deserti su i danas poznati širom sveta i zovu se njegovim imenom. A od tih slatkih izuma najpoznatiji su žerbo kolač i žerbo torta.
Kolač žerbo je sasvim jednostavan za pripremu. Dovoljno je napraviti glatku smesu od brašna, putera, žumanca, sode bikarbone, šećera, malo soli i naraslog kvasca. Pripremljeno testo treba ispeći u rerni. Fil se pravi od marmelade od kajsija, mlevenih oraha i šećera. Gotovo testo premaže se pripremljenim filom, potom prelije rastopljenom čokoladom i seče na pravougaone parčiće. Vrlo jednostavno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.