U trendu

Slatki ali krvoločni: fosili morskog škorpiona stari 450 miliona godina pronađeni u Kini

Istraživači iz Kine i Ujedinjenog Kraljevstva otkrili su fosile ranije nepoznatog euripterida (eurypterid) poznatijeg kao morski škorpion, koji potiče od pre 450 miliona godina iz perioda ordovicijuma u istočnoj kineskoj provinciji Džeđijang, najranijeg zabeleženog u Kini.

Zajednička radna grupa koju predvodi Institut za geologiju i paleontologiju Nanđing pri Kineskoj akademiji nauka, izvestila je o retkom euripteridu iz formacije Venčang okruga Anđi, piše Sinhua.

Studija je objavljena u Žurnalu za paleontologiju (Journal of Paleontology) početkom maja.

S okruglom glavom sa paraboličnom školjkom, ova vrsta dugačka 15 cm izgleda slađe od ranije pronađenih vrsta euripterida, rekao je Vang Han, glavni učesnik istraživanja i student doktorskih studija sa Instituta.

Međutim, to je zapravo bio žestoki okeanski predator, dodao je Vang.

Džang Juandong, istraživač sa Instituta i takođe član istraživačkog tima, rekao je da je euripterid pronađen u Anđiju najraniji zabeležen u Kini i da osvetljava ranu evoluciju euripterida. Otkriveni su i fosili drugog morskog života u dubokom moru, poput sunđera.

Pojava novih materijala i napredak paleontoloških istraživačkih metoda pružiće osnovu za dalja sveobuhvatna proučavanja kineskih euripterida, rekao je Džang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.